Gå til sidens hovedinnhold

Mitt 22. juli-kort

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er sju år siden AUF, Arbeiderpartiet, det norske demokratiet og det flerkulturelle samfunnet ble angrepet. Angrepet av en terrorist. En høyreekstrem rasistisk terrorist, som ikke kunne akseptere menneskeverdet, han kunne ikke akseptere likeverd, han kunne ikke akseptere politiske engasjerte ungdom som setter disse verdiene høyere enn seg selv.

Terroristen drepte 77 personer, og skadet 230.

Men hvor er vi nå? Syv år etter angrepet. Akkurat nå sitter vi og leser artikler der Utøya- overlevende får drapstrusler fordi de ikke ble drept av terroristen. Vi hører at en minister anklager Arbeiderpartiet for å bruke 22. juli-kortet. Og debatten over verdisettet til høyreekstremismen har ennå ikke blitt en del av den offentlige samtalen.

Vi må komme oss til oppgjøret. Rosene fra rosehavet er forlengs visnet og borte. Vi kan ikke tillate oss at debatten om rasismens og hatets følger får visne bort sammen med dem. Vi må skape rom til debatt. Vi ser at hatet fortsetter å vokse. Hatytringer og drapstrusler skjer akkurat nå og det vokser. Vi har nå lært at det fins intet rosehav som er stort nok til å viske ut rasismen og hatet. For å vise respekt og omtanke til både 22. juli-ofrene og vårt eget demokrati må vi bli ferdig med rosehavet og begynne kampen mot høyreekstremismen. Hatet og rasismen skal og må bekjempes om vi i fremtiden skal leve i frihet og fred.

Oppgjøret er kampen mot høyreekstremismen.

Kampen er debatt om verdisettet til den rasistiske ideologien, kunnskap om grusomhetene til høyreekstremisme og det er beskyttelse av ytringsfriheten ved å kjempe mot hatytringer.

Vi skal føre kampen mot høyreekstreme tankesett gjennom å aldri tillate hatytringer og trusler, ikke i lukka og ikke åpne fora på internett. Og det offentlige politiske ordskiftet må aldri tillates å flørte med høyreekstreme ideer og hatytringer.

Det viktigste i oppgjøret er kunnskap. Vi skal aldri glemme 22 juli. Vi må undervise om det på skolen. Alle elever bør vite hva høyreekstremisme er, hva faren med det er og hvordan vi skal kjemp mot det.

Alle skal med i kampen. Selv politiske motstandere til Arbeiderpartiet må være med. Om de setter vårt demokrati høyere enn egne meningsmålinger stiller de seg skulder til skulder med oss i kampen mot rasismen og hatet.

Lar vi høyreekstremisme vokse, går vi på en farlig vei. En vei der demokrati, frihet, likeverd og menneskeverd er ukjente begreper og frykt og ufrihet får råde.

22. juli er dagen vi minnes alle de berørte av terrorangrepet, men vi skal også minne oss selv om hvor langt vi har kommet i kampen mot høyreekstremismen.

Vil avslutte med en strofe fra «Til Ungdommen» av Nordahl Grieg.

«Her er ditt vern mot vold,

her er ditt sverd:

troen på livet vårt,

menneskets verd

Min kamp mot høyreekstreme ideologi er kunnskap og troen på menneskets verd.

Kommentarer til denne saken