Mens hun selv hadde høy promille tok hun datteren med på øvelseskjøring til butikken. For å kjøpe mer øl

KJØPTE MER ØL: På butikken ble det handlet mer øl. Etter en kjøretur hvor kvinnen var sterkt påvirket av alkohol. Illustrasjonsfoto: Odd-Georg H. Benjaminsen

KJØPTE MER ØL: På butikken ble det handlet mer øl. Etter en kjøretur hvor kvinnen var sterkt påvirket av alkohol. Illustrasjonsfoto: Odd-Georg H. Benjaminsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Kvinne sendes i fengsel for å ha promillekjørt med datteren bak rattet.

DEL

Vi skal tilbake til fredag 5. oktober i fjor på et sted i Ofoten. Ei kvinne i 50-årene setter seg inn i bilen sin, men ikke bak rattet. Der sitter nemlig datteren, som ikke har førerkort, og som dermed øvelseskjører. Problemet er at moren på dette tidspunktet har et promillenivå som for lengst har overgått grensen på 0,2.

Dette måtte hun svare for i Ofoten tingrett 24. april i år. Da møtte hun og erklærte seg ikke skyldig.

Fører etter loven

Kjøreturen fant sted fra bostedet til kvinnen, og til en butikk. Det var aldri noen tvil om at kjøreturen hadde funnet sted, og at kvinnen var ledsager i bilen under øvelseskjøring. Vegtrafikklovens paragraf 26, femte ledd, sier at lærer og ledsager er fører av motorvognen under øvelseskjøring. Striden sto om hun hadde vært under påvirkning av alkohol under kjøreturen. Hun mente at hun hadde drukket alkohol etter turen.

Les også:

Blodprøver som ble tatt cirka to timer etter turen, slo fast at promillenivået var på 2,1 og 1,9 henholdsvis klokken 18.23 og 18.59.

Det var et vitne som meldte fra til politiet om kjøreturen. Vitnet mente at kvinnen var beruset da hun satte seg inn i bilen, med datteren som sjåfør. Politiet rykket straks ut, og kjørte mot kvinnens bolig. Kvinnen mente at hun hadde drukket etter kjøreturen, og at hun da hadde drukket til sammen cirka 1,5 liter øl, og to store glass vin, før politiet kom.

Hun forklarte også at de hadde kjørt til butikken, siden datteren skulle handle. Selv hadde hun kjøpt en sekspakning med øl.

Åpenbart beruset

Vitnet som meldte inn episoden forklarte at kvinnen virket åpenbart beruset.

– Da hun skulle gå inn i bilen før de kjørte, hadde tiltalte en ustødig gange. Hennes datter hadde satt på musikken i bilen og tiltalte tok et par rytmetrinn like før hun satte seg inn. Da de kom tilbake bar tiltalte på et par bæreposer og det virket som om hun hadde problemer med å gå stødig, forklarte vitnet.

Politiet forklarte at hun virket lettere sløv og synlig beruset. Da de var hjemme hos kvinnen, forsøkte de å ta en utåndingsprøve av kvinnen, men mislyktes med dette. Mens politiet var der, tok hun også en ølboks ut av kjøleskapet for å drikke den, men ble stanset. Boksen var også halvfull, og politiet så ikke at det sto noe annen alkohol framme.

Les også:

Retten kom etter en samlet vurdering fram til at kvinnen hadde en alkoholpromille på minst 1,79 under kjøreturen. De festet heller ikke lit til kvinnens forklaring om at hun hadde drukket etter kjøreturen.

– Retten legger videre til grunn at tiltalte var klar over at hun hadde drukket og var ledsager for sin datter i alkoholpåvirket tilstand. Hun handlet forsettlig, påpekes det i dommen.

Kjørte dagen etter

Dagen etter kjøreturen til butikken oppdaget det samme vitnet at kvinnen satte seg i bilen sin og kjørte av gårde. Vitnet regnet med at kvinnen ikke lenger hadde førerkort på grunn av politiets besøk dagen i forveien. Dermed ble det en ny telefon til politiet.

Les også:

Kvinnen nekter for å ha kjørt bil denne dagen, ettersom hun hadde «hangover» siden hun hadde drukket opp restene av ølet hun hadde kjøpt dagen før. Politiet rykket ut, men tok ikke blodprøve. I stedet tok de med seg bilnøklene fra kvinnen.

Retten kom fram til at kvinnen hadde kjørt bilen denne dagen. På dette tidspunktet hadde hun ikke førerkort, på grunn av hendelsen dagen før.

Normalt straffes kjøring med promille over 1,2 med fengsel. Kvinnen hadde betydelig høyere påvirkningsgrad.

– At overtredelsen skjedde i form av øvelseskjøring, kan ikke resultere i noen mildere reaksjon, slås det fast i dommen.

For lovbruddet dømmes kvinnen til fengsel i 26 dager, og en bot på 30.000 kroner, subsidiært fengsel i 15 dager. Hun må også klare seg uten førerkort i to år. Ved eventuell gjenervervelse av førerkortet må hun avlegge full ny førerprøve.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken