Midlertidige ansettelser er et gufs fra fortida

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Uten papir på at du har fast jobb er det umulig å kjøpe sin egen bolig. Unntaket er hvis foreldrene dine har så mye penger at de kan betale. Det har de færreste!

Høyreregjeringen har gjort det lettere for arbeidsgivere å ansette midlertidig. De fjerna kravet om at du skal ha et midlertidig behov for arbeidskraft for å ansette midlertidig. NHO har i sitt veikart som ble presentert i forrige uke, ment at det er viktig for næringsutvikling at bedriftene i større grad kan ansette midlertidig. Det er klassisk høyrepolitikk og dårlig arbeidslivspolitikk.

For «Arne» er arbeidsgiverens mulighet blitt en felle. Han har i mange år jobbet 100 % og mer på et lager, og nå nylig fikk han en arbeidskontrakt på at han har 40 % stilling. Det forandrer ikke på virkeligheten, han kommer fortsatt til å jobbe 100 %. Men han har en lønnslipp som viser at han har 40 % stilling i et lavtlønnsyrke. Sjøl om han nærmer seg 30 og kunne tenke seg å flytte ut av kjellerstua til mamma, er det ingen bank som kan låne ham penger på dagens lønnsslipp. Han har vært flink til å spare, men nær Oslo der han jobber, er bolig dyrt. Mammaen er aleneforsørger.

Han har jo rett til høyere stillingsandel, sier du? Jo, men erfaringen med arbeidsgiveren viser at de som krever å få fast stilling, som regel mister hele ansettelsesforholdet. Sju år med en regjering som ikke har fokus på å styrke arbeidstakeres rettigheter gjør noe med styrkeforholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.

For Arbeiderpartiet har det alltid vært viktig å legge til rette for at alle kan leve frie liv. Derfor har vi historisk slåss for at de som selger sin arbeidskraft og er lønnstaker, skal kunne leve av jobben sin. Alle skal få etablere et voksenliv, bli selvstendige. Det gjelder både kvinner og menn, unge og gamle.

Kamp om makt og ressurser er ikke så tydelig i alles liv. Men de som lever med konsekvensene av høyrepolitikken, nyter mindre av friheten som er så viktig for oss alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags