30.000 mener MDG bør sykle til Narvik

FLY ELLER TOG: Flere av medlemmene i landsstyret til Miljøpartiet De Grønne reiser med fly, men noen legger ut på en ett døgns togreise for å komme fram til partiets landsstyremøte i Narvik til helgen. Foto: Google Maps

FLY ELLER TOG: Flere av medlemmene i landsstyret til Miljøpartiet De Grønne reiser med fly, men noen legger ut på en ett døgns togreise for å komme fram til partiets landsstyremøte i Narvik til helgen. Foto: Google Maps

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Mandag kunne Nettavisen avsløre at det har vært intern uenighet i Miljøpartiet De Grønne (MDG) om valget av Narvik som møtested for partiets landsstyremøte til helgen.

MDG-politikerne, som mener nordmenn må fly mye mindre for å nå målene om kutt i klimagassutslippene, må nemlig ut på en 25 timer lang togtur via Sverige om de skal reise miljøvennlig.

På grunn av avstanden velger imidletid bare noen få av politikerne å ta tog, og flesteparten setter seg på et fly for å komme seg nordover.

-  87 timer med sykkel

Dette har fått debatten til å koke.

I en uhøytidelig spørreundersøkelse i saken, svarer dessuten 75 prosent av Nettavisens lesere (30.847 stemmer) at MDG-politikerne bør komme seg til møtet med sykkel. 13 prosent mener de bør ta tog (5186 stemmer), og kun seks prosent mener riktig framkomstmiddel er fly (2316 stemmer).

En sykkeltur fra Oslo til Narvik vil ifølge Google Maps ta hele 87 timer, da via Sverige som kommer opp som det raskeste alternativet. Så dersom MDG-politikerne skal rekke møtet som starter på lørdag, må de sette seg på sykkelsetet allerede tirsdag. Strekningen er på totalt 1612 kilometer.

«Ser ut som dere bør sykle folkens. Det er jo også det dere legger opp til i deres politikk. Årstiden er forøvrig perfekt for sykkel også», skriver en leser i kommentarfeltet under artikkelen.

- Innhentet av realitetene

Det er flere som kommenterer en mulig sykkeltur nordover for sykkelpartiet. Her er noen av reaksjonene:

«Blir jo langt for MDG å sykle da. :) Nei vent, de tar jo fly, eller kjører SUV, så da er det jo det samme».

«Velger fly fordi det er så mange møter og rekker ikke alt..osv osv..snakk om å møte seg selv i døra..selvmotsigende».

«Innhentet av realitetene».

«20 dager tur/retur på sykkel burde gå med bagasje. Alternativet er hest og kjerre. Det er sikkert en god del ledige seter på fly som går nordover, men pytt pytt, de får stå for det de står for».

«Ta møtet på på toget, hvis man tar møte frem og tilbake på toget har de drøyt to døgn på seg. Alternativt møte på toget til og sykle hjem:-)».

«Velkommen til virkeligheta og no kan dem se at det ikke bare bare og reise tel Nord Norge raskt uten og bruke fly. Og dem kan jo prøve og reise med buss i Nord Norge».

Artikkelen fortsetter under avstemmingen.

- Uheldig valg av sted

En av de som flyr til møtet, er leder i Akershus MDG, Øyvind Solum.

- Jeg skal ta fly fordi det er helt tett med møter og politisk arbeid i både fylkestinget og kommunestyret rett før og rett etter helgen. Så tidsmessig får jeg ikke tid til noe annet om jeg skulle delta, sa Solum til Nettavisen mandag.

Solum la imidlertid ikke skjul på at han synes valget av møtested er uheldig.

- Jeg har uttrykt et ønske om at det skulle være et sted som var nærmere. Jeg mener det hadde vært bedre om det hadde vært et sted som var innenfor en mer kurant togavstand, som Trondheim eller Bergen. Sånn sett så synes jeg det i dette tilfellet var et uheldig valg, sa han.

Også Helge Myrseth, som er en av partiets to talspersoner i Vestfold, begrunner sitt valg av fly med tiden det tar med tog.

- Hvis jeg skulle tatt tog, så måtte jeg brukt to dager. Det er for mye forlangt at folk skal bruke to dager for å komme seg dit, sa Myrseth.

Tar man tog til Fauske, og buss videre, vil turen ta om lag 21 timer.

Artikkeltags