Narviksenteret får én million kroner til soldatregisteret i revidert statsbudsjett. Det ble klart onsdag.

– Dette er en fantastisk nyhet, sier konstituert direktør Ulf Eirik Torgersen i Narviksenteret.

– Nå er vi sikra at soldater.no blir lansert og gjennomført. Og det er et nasjonalt prosjekt som landes lokalt, sier Torgersen.

Ekstrabevilgning

Regjeringen foreslår altså en ekstrabevilgning på én million kroner til Narviksenteret i 2022 for å utvikle et digitalt register over norske soldater som deltok i kampene i Norge i 1940.

Kunnskapsminister Tonje Brenna mener at soldatregisteret vil gjøre at navn vi har lest på steinmonumenter vil bli omgjort til historier om mennesker vi kan kjenne oss igjen i.

– Soldatene hadde sine familier, ambisjoner og drømmer, som de ofret for vår frihet. Det gjør historien mer forståelig, som er viktig for oss alle og spesielt for barn og unge. Derfor er jeg glad for at vi kan støtte Narviksenteret med én million kroner til Soldatregisteret, sier Brenna i en pressemelding onsdag.

– Som å lete etter nåla i høystakken

Millionen som kommer over revidert statsbudsjett er halvparten av hva Narviksenteret har søkt om. Det som gjenstår er penger til innholdet. Soldatregisteret skal nemlig inneholde en oversikt over alle norske soldater som tjenestegjorde under andre verdenskrig. Dataene over de 25.000 norske soldatene som tjenestegjorde under andre verdenskrig må nemlig samles inn.

– Det finnes ingen katalogisering og oversikt. Det er som å lete etter nåla i høystakken på mange, sier Torgersen.

Han mener de er på god vei med prosjektet, og at de nå kan starte med etableringen og tenke framover.

– Dette er både en lokal, regional og nasjonal kamp som har båret frukter, sier Torgersen oppsummerende.

Besøkte Narviksenteret

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) besøkte Narviksenteret lørdag 2. april. Da Fremover spurte om det var håp for soldatregisteret i årets reviderte statsbudsjett, svarte Brenna at hun ikke kunne love noe på daværende tidspunkt.

Brenna omtalte likevel soldatregisteret som et viktig prosjekt, og mente det får en ny aktualitet i lys av krigen i Ukraina. Det handler både om å ha bevissthet om hvem som bidrar, deltar og blir ofre i krig, men også om Norges historiske tilknytning til Russland, og hvordan Nord-Norge er «helt annerledes» enn resten av Norge.

– Både i det man bærer med seg av minner fra krigen den gangen, men jeg tror også situasjonen og diskusjonen om Russland er ganske annerledes fra hvordan den er i Oslo, jo lenger nord for Dovre du kommer. Så jeg vil si at soldatregisteret har fått en ny aktualitet, sa Brenna til Fremover, men under presiseringen «uten å love for mye».

Onsdag sier imidlertid Torgersen at de allerede da hadde fått signaler om at regjeringen ville komme Narviksenteret i møte i størst mulig grad.

– Man håper jo i det lengste, og tror. Og man tror, men vet ikke før man vet. Det er som det alltid er med disse tingene, sier Torgersen.

Fikk 1,5 millioner i fjor

I juni i fjor ble det klart at Narviksenteret fikk 1,5 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til prosjektet med å etablere et soldatregister over de rundt 25.000 nordmenn som var i tjeneste under andre verdenskrig.

Pengene var et engangsbeløp til tekniske løsninger for registeret, som skulle være på plass i løpet av vinteren.

Da den nye regjeringen til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) la fram sitt forslag til statsbudsjett 8. november i fjor, var det ikke satt av penger til drift. Det var SVs Vegard Lind-Jæger skuffet over, og mente det burde være mulig å finne penger til drift av prosjektet.