Tidlig lørdag ettermiddag kunne konstituert direktør Ulf Eirik Torgersen ta imot kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) på Narviksenteret. Med seg hadde han gruppeleder Tina Denstad i Narvik Arbeiderparti.

– Det er utrolig hyggelig å ha kunnskapsministeren på besøk, sier Torgersen til Fremover.

Narviksenteret er ett av syv freds- og menneskerettighetssentre i Norge, og det andre senteret som Brenna besøker.

– Jeg hadde veldig lyst til å besøke Narviksenteret og se hvordan man jobber her, sier Brenna til Fremover.

– Spesielt viktig nå

Kunnskapsministeren påpeker at Narviksenteret er ett av syv freds- og menneskerettighetssentre, men:

– Dette er det som formidler den nordnorske krigshistorien, som er enormt viktig og som jeg tror mange av oss som bor sørpå har et mindre nært forhold til enn vi kanskje burde ha, sier Brenna.

Kunnskapsministeren mener det er viktig å bli kjent med Narviksenteret og å høre om arbeidet de gjør.

– De tar et spesielt ansvar for å formidle til ungdom og skoleelever. Det tror jeg er veldig viktig bestandig, men kanskje spesielt viktig i den tida vi er i nå, sier Brenna.

Kan ikke love noe i revidert budsjett

I juni i fjor ble det klart at Narviksenteret fikk 1,5 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til prosjektet med å etablere et soldatregister over de rundt 25.000 nordmenn som var i tjeneste under andre verdenskrig. Pengene var et engangsbeløp til tekniske løsninger for registeret, som skulle være på plass i løpet av vinteren.

Da den nye regjeringen til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) la fram sitt forslag til statsbudsjett 8. november i fjor, var det ikke satt av penger til drift. Det var SVs Vegard Lind-Jæger skuffet over, og mente det burde være mulig å finne penger til drift av prosjektet.

På spørsmål om det er håp for soldatregisteret i dette årets reviderte statsbudsjett, svarer Brenna at det riktig nok alltid finnes håp, men at hun – som ventet – ikke kan love noe nå.

– Jeg er skrudd sammen slik at jeg alltid mener det er håp. Hvis det ikke var håp, hadde det vært fint lite vits i å drive med noe som helst, sier Brenna og ler varmt, før hun fortsetter i en mer alvorlig tone.

– Men jeg mener det er et veldig viktig prosjekt. Jeg er helt sikker på at vi skal få snakke mer om det siden. Jeg er veldig glad initiativet har kommet. Og så tror jeg ikke at jeg har jobben min hvis jeg lover de pengene nå, sier hun med et smil.

Ny aktualitet

Brenna mener soldatregisteret får en fornyet aktualitet i lys av krigen i Ukraina. For det første handler det om å ha bevissthet om hvem som bidrar, deltar og blir ofre i krig, mener Brenna. For det andre handler det om Norges historiske tilknytning til Russland, og hvordan Nord-Norge er «helt annerledes» enn resten av Norge.

– Både i det man bærer med seg av minner fra krigen den gangen, men jeg tror også situasjonen og diskusjonen om Russland er ganske annerledes fra hvordan den er i Oslo, jo lenger nord for Dovre du kommer. Så jeg vil si at soldatregisteret har fått en ny aktualitet, sier Brenna, men under presiseringen «uten å love for mye».

Konstituert direktør i Narviksenteret, Ulf Eirik Torgersen sier følgende om det han hører fra kunnskapsministeren:

– Vi vet jo hva vi ønsker, og jeg vet hva de ikke kan love. Så vi håper at vi klarer å arbeide i tospann med det, og så kommer vi vel til en enighet etter hvert.

Narvikpolitiker Tina Denstad påpeker at det har vært dialog om soldatregisteret over tid.

– Det er ekstra artig da å faktisk få vise fram hva det er vi ber om, og hvorfor. Det er alltid lettere å diskutere ting man har sett med egne øyne, sier Denstad.

Og hva håp om penger i revidert budsjett angår, sier Denstad seg enig med Brenna; det er alltid håp.

Lot seg fenge

Kunnskapsminister Brenna ankom Narviksenteret sammen med stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) like etter klokka 12.30. Etter å ha bli tatt imot av Torgersen og Denstad, fikk hun en gjennomgang av historien og den politiske prosessen som lå i bunnen for at Narviksenteret og Krigsmuseet i 2016 kunne åpne sine nye lokaler i det fjerde hjørnet.

Deretter sto en omvisning i Krigsmuseet for tur. Her fortalte Torgersen om hvordan de har bygd opp utstillinga, og utforma lokalene. Det ble også plass til historier og anekdoter relatert til krigen, som Torgersen fortalte med stor formidlerglede.

Modellen over fjordene som på kreativt vis, med video og lyd, formidler hendelsene på fjorden i 1940, fanget ministerens interesse.

– Utrolig stilig lagd, sa Brenna mens hun betraktet modellen.

Torgersen synes det var stas å ha kunnskapsministeren på besøk, og håper på et snarlig gjensyn.

Etter Narvik-besøket reiser kunnskapsminister Tonje Brenna videre på helgebesøk til Salangen.