Gå til sidens hovedinnhold

Til minne om Eva Opshaug

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var med stor uro vi mottok beskjeden om at Eva var alvorlig syk og innlagt på intensiven mandag 10. desember, og det var med stor sorg vi fikk vite at Eva døde tidlig om morgenen tirsdag 18. desember.

Eva var den som stiftet Aksjonskomiteen for Narvik sykehus i 2002 da helseforetaksmodellen ble innført. Helsebyråkratene på toppen i Helse Nord fikk gjennomført faglige utredninger som la opp til storstilt sentralisering av fødetilbud og akuttberedskap i lokalsykehus i hele Nord-Norge.

Hålogalandssykehuset HF

På denne tiden var Narvik sykehus en del av Hålogalandssykehuset Helseforetak, som bestod av Harstad sykehus, Stokmarknes sykehus og Narvik sykehus. Administrasjonen ble lagt til Harstad sykehus som straks utpekte seg selv til å være et slags sentralsykehus i regionen, med formål å legge ned vitale tilbud i de to øvrige sykehusene.

De neste årene ble preget av kontinuerlig dragkamp mellom de tre sykehusene i Hålogalandssykehuset om økonomi og såkalt funksjonsfordeling. I juni 2006 ble avvikling av Hålogalandssykehuset HF vedtatt, og Narvik og Harstad skulle legges under Universitetssykehuset i Nord-Norge fra 1. januar 2007.

Igjen ble føde og akutt i fare i Narvik sykehus.

Kampen for å opprettholde fødeavdelinga og akuttberedskap var formålet til Aksjonskomiteen og kampviljen var enorm. Eva var utrettelig i sitt arbeid på denne fronten. Hun ledet aksjonskomiteen gjennom mange demonstrasjoner, fakkeltog, møter, avisinnlegg, høringsuttalelser og skriv til helsedepartementet. Et av de største fakkeltogene i Narvik ble arrangert en desemberkveld i 2006.

Eva snakket ofte om sin drøm om å stenge E-6 i Taraldsvik i en time med folk og barnevogner og plakater fram og tilbake med kravet om å opprettholde akutt og føde. Dette ble det dessverre aldri noe av.

Kuppet på riksgrensen Lapplandia april 2008

Et av aksjonskomiteens mest vellykkete “stunt” fant sted under et storfint møte på riksgrensen, med Nordisk Globaliseringsforum. Der deltok de nordiske statsministrene, samt representanter for næringsliv, forskning, medier og organisasjoner.

Eva Opshaug, Dagny Pettersen og Eva Vassdal Sørensen med lille Gustav på armen kuppet både den norske statsministeren Jens Stoltenberg og den svenske statsministeren, og ikke minst det store oppbudet av media som alle fikk løpeseddelen vi hadde med: “Ikke sommersteng fødeavdelinga i rike Norge”. Det ble mange intervju om saken.

Dagen etter ble området stengt for utenforstående! Denne saken har vi flirt mye av. Det var noe av det artigste vi opplevde i kampen for fødeavdelinga og akuttkirurgi.

Det ble samtidig lagt et stort press på helseminister Sylvia Brustad fra Aksjonskomiteen for Narvik sykehus, i aktivt samarbeid med Narvik næringsforum, LO i Ofoten, mediafolk og tillitsvalgte ved Narvik sykehus. Vi vant kampen!

Det var aktive år med mye kamp og møter, og alt dette var under Eva Opshaugs aktive ledelse. For arbeidet disse årene fikk vi hederspris fra Sparebanken Narvik i 2009.

Eva var også medlem i diverse brukerutvalg i Hålogalandssykehuset HF. Hun var videre medlem i det regionale brukerutvalget i Helse Nord 2004-2005, og i april 2005 ble Eva valgt som nestleder i brukerutvalget i Hålogalandssykehuset HF og var det fram til brukerutvalget ble lagt ned i mars 2007 da Narvik og Harstad sykehus var blitt lagt under UNN HF.

Etter hvert måtte Eva gi noe slipp på ansvaret og ledelsen av Aksjonskomiteen på grunn av helsa, men Eva deltok likevel på den store helsekonferansen i Narvik sist høst.

Folkebevegelsen for lokalsykehusene

Aksjonskomiteen sluttet seg også til Folkebevegelsen for lokalsykehusene som ble stiftet i Odda i 2003, og etter det har vi deltatt på de aller fleste landssamlingene i Folkebevegelsen.

Fra Bente Øien Hauge, koordinator for Folkebevegelsen for lokalsykehusene har vi mottatt disse ordene om Eva Opshaug:

- Eva var en person med stor personlig autoritet, hun innga tillit og var en kunnskapsrik støttespiller i Folkebevegelsen for lokalsykehusene. Hun vil også bli husket for sin vennlige utstråling på samlingene våre.

Gunnvald Lindset som er koordinator for Folkebevegelsen for lokalsykehusene fra Nord-Norge skriver:

- Kjære alle sammen. Det var en trist beskjed å få. Jeg slutter meg til det Bente skriver. Jeg møtte også Eva på konferanser/møter i Nordland, og opplevde henne som en sterkt engasjert dame med klar tale i kampen for lokalsykehusene, og arbeidet for å bli kvitt helseforetaksmodellen.

Ingen av oss kan vel forstå hvordan Eva har kjempet for livet sitt i mange år og spesielt de senere årene. Likevel hadde hun overskudd til å hjelpe andre med sitt aktive liv i organisasjonsarbeid og for medmennesker. Hun var virkelig et JA-menneske.

Tross sine helseplager klaget hun aldri. Hun hadde en jernvilje og så alltid løsninger. Vi var heldige som fikk lov å kjenne henne og dele hennes kampvilje for fødeavdelinga og akuttkirurgi på Narvik sykehus på vegne av befolkninga i regionen.

Vi lyser fred over Eva Opshaugs minne.

Kommentarer til denne saken