Gå til sidens hovedinnhold

Ofoten har det beste mobilnettet i Nordland takket være Arctic Race

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er i denne delen av Nordland vi har gjort aller mest.

Det sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor. De tre siste årene har Telenor hatt et fokus som er større enn noe annet, som gjelder hele Norge. Det er å oppgradere mobilnettet fra talenett på GSM (Groupe Spécial Mobile, digitalt mobiltelefonsystem) til et mobilt bredbåndsnett på 4G. Dette slik at kunder skal kunne bruke 4G-nettet til og streame, lese nettavisen, se på film og andre ting uansett hvor de er.

– Vi er kommet ganske langt. Hvis vi tar Narvik-området, og holder innendørsløsninger utenfor, så har vi bare noen får stasjoner igjen. Blant annet på Rombak som er Jernbaneverket sin basestasjon. Vi står også igjen med en sektor på Fagernesfjellet. Den skyter ikke mot byen fordi den skyter så langt at den vil dekke et så stort område at kvaliteten vil bli dårlig fordi så mange vil komme inn på den. Den skal vi derfor ikke bygge 4G mot byen på. Ellers så er egentlig alt ferdig til vi kommer ned til Tjårdafjellet, forteller Bjørn Amundsen.

Saken fortsetter under bildet.

 

Tar område for område

Det neste på listen til Telenor er innendørsløsninger på flyplassene.

– Harstad/Narvik, Evenes lufthavn skal bli tatt i 2019, sier dekningsdirektøren.

– Men hvorfor har dere gjort så mye i Narvik og ikke begynt andre steder som er mer befolket?

– Arctic Race er hovedårsaken til at det er kommet så tidlig her. Og så er det slik at når vi først har et område, så prøver vi å ta området for området. Det er veldig lite hensiktsmessig å ta traseen til Arctic Race og så ta litt i Troms og så dra ned igjen. Dermed tar vi hele Narvik som sådan når vi holder på, forklarer Bjørn Amundsen.

– Nå fikk vi tatt veldig mye i Lavangen og området der også på grunn av Arctic Race. I det store og hele er alt tatt der også. En stasjon står igjen i Bardu, på Rubben.

4G i tunneler

Dekning i tunnelene i Nordland står også på listen som en prioritet.

– Hovedregelen er at når det gjelder tunneler generelt i Nordland tar vi de når Statens vegvesen oppgraderer tunnelene som en del av det oppgraderingsløpet de har. De fleste tunnelene har dekning, men ikke 4G, så det er det vi skal oppgradere i tunnelene, sier Bjørn Amundsen.

 

Kommentarer til denne saken