1 av 9 unge kjører på vinterdekk i juni

Hver niende bilist under 30 år kjører fortsatt på sommerdekk.

Hver niende bilist under 30 år kjører fortsatt på sommerdekk. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er unge kvinner som venter lengst med å skifte dekk.

DEL

(Siste) Selv om det er Sankthansaften fredag, kjører fortsatt 11 prosent av norske bilister under 30 år med vinterdekk på bilen. Og det er kvinnene som venter lengst med å skifte dekkene. Det viser tall fra en årlig nordisk undersøkelse foretatt av SIFO på vegne av Michelin.

Blant den samlede standen av norske bilister innrømmer fem prosent at de ennå ikke har skiftet til sommerdekk. Mens bare to prosent av bilistene over 65 år har ventet med å skifte ut vinterdekkene, har ungdom det langt mindre travelt med å skifte dekk på bilen.

Det vil si, menn under 30 er verken bedre eller dårligere enn landsgjennomsnittet. Det er de kvinnelige bilistene som sørger for at de yngste sjåførene skiller seg ut i undersøkelsen.

Tallene i undersøkelsen viser at over 130.000 biler kjører på norske veier med redusert veigrep og unødvendig lang bremselengde. Tester viser nemlig at vinterdekk om sommeren innebærer en betydelig risiko for trafikkuhell.

– Rent teknisk er problemet at gummiblandingen på vinterdekk er utviklet for lave temperaturer. Når temperaturen stiger over sju grader, yter vinterdekkene gradvis dårligere. Blant annet øker bremselengden, og risikoen for vannplaning stiger. Det sier Marcus Karlsson, miljø- og trafikksikkerhetsansvarlig for Michelin i Norden.

– Vi oppfordrer alle til å kjøre med dekk som egner seg for årstiden. Mange vil bli overrasket over hvor dårlig vinterdekk egner seg når det blir utsatt for sommertemperaturer, sier Marcus Karlsson.

Selv om de aller fleste norske bilister har skiftet dekk i god tid før juni måned, oppgir over 70 prosent av de spurte at det hender at de kjører med vinterdekk etter 15. april. Blant de som har skiftet til sommerdekk i 2017, svarte fire av ti at de ventet til mai måned før de skiftet dekkene. (ANB)

Fem dekktips

  • Bruk sommerdekk på sommeren og vinterdekk på vinteren.
  • Tilpass kjøring og hastighet etter underlag, kjøreforhold og dekkets tilstand.
  • Sjekk lufttrykk ut fra antall passasjerer og bagasje.
  • Plasser de beste dekkene bak (de med størst mønsterdybde).
  • Kontroller dekkets mønsterdybde. Loven krever minst 1,6 mm for sommerdekk og 3mm for vinterdekk

Artikkeltags