Vi er dårligst i Europa

Nordmenn kjører svært lite kollektivt i forhold til andre europeere. Men vi kjører mye bil.

Nordmenn kjører svært lite kollektivt i forhold til andre europeere. Men vi kjører mye bil. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nordmenn kjører mye bil, men lite kollektivt.

DEL

(Siste) Nordmenn ligger på andreplass i Europa i bilkjøring. Bare franskmennene kjører mer bil enn oss. 

Franskmenn kjører mest personbil i Europa, med gjennomsnittlig 34 kilometer per dag. Hakk i hæl følger Norge med 33 kilometer daglig. Romania er landet med minst personbilkjøring per innbygger – rumenerne kjører 12 kilometer med bil hver dag.

Til gjengjeld kjører vi nordmenn kort med kollektiv transport. Her ligger vi på bånn i Europa sammen med Portugal, viser tall fra SSB.

Blant de 20 europeiske landene som er med i statistikken, scorer Ungarn høyest når det gjelder kollektivtransportens andel av den totale persontrafikken – altså både bil og buss, trikk, T-bane og tog. Ungarerne hadde den høyeste kollektivandelen med 35 prosent, mens bare 11 prosent av nordmenns og portugiseres persontransport foregår med kollektive transportmidler.

Sammenlignet med år 2000, er nedgangen i bruk av kollektivtransport stor i flere land.

Personbilbruken derimot har seksdoblet seg på 50 år. I 1965 utgjorde kjøring med personbil i Norge 10 milliarder personkilometer. 50 år senere var den samlede årlige reiselengden med personbil mer enn seksdoblet til 62 milliarder personkilometer. Fra 1965 til 2015 har også flytransporten i Norge økt 15 ganger. (ANB-NTB)

Artikkeltags