Gå til sidens hovedinnhold

Kjøpte verdens raskeste el-bil

Artikkelen er over 11 år gammel

Da øyelege Jens Kratholm kom over fartsvidunderet Tesla Roadster Sport bare måtte han ha den.

Elektriske biler har vel ikke vært noe annet enn klimavennlige. Spesielt attraktive eller tøffe er ikke betegnelser du kan forbinde med de klimavennlige bilene.

Må ha

Men når Narviks øyelege Jens Kratholm kom over fartsvidunderet Tesla Roadster Sport bare måtte han ha den.

– Jeg prøvekjørte den ikke før i natt. Ikke så jeg den før den kom heller, innrømmer Jens Kratholm.

Raskeste

Den gule sportsbilen er intet annet enn verdens raskeste bil som går på strøm. Og Jens Kratholm kan nå skryte av å ha både verdens nordligste eksemplar, og verdens eneste med piggdekk.

– Den er jo bare nydelig! sier Jens Kratholm med et stort bredt smil.

Nervøse

– Vi var litt nervøse for å levere en bil som skal brukes i såpass tøffe forhold som du får her i nord. Det blir litt annerledes enn storbyer på vest kysten av Amerika, hvor bilen er designet, forteller slags og markedsdirektøren for Tesla Danmark, Esben Pedersen.

Kjøle ned

Kalde og ellers vanskelige kjøreforhold nord for polarsirkelen skal visstnok være gunstig for el-bilen.

– Mye av strømmen går ellers med til å kjøle ned batteriet, mens her oppe blir det ikke så varmt - så da har du spart inn den strømmen. I teorien i hvertfall, presiserer Esben Pedersen.

Bensinbil

Helt stille freser el-bilen avgårde, ei barnevogn i Gate 1 overdøver nesten den helt stillegående bilen.

– Bensinbilen min er ti år gammel, og den koster mye å vedlikeholde. Det blir fort mellom 20 og 30.000 kroner i året. Alt jeg trenger å vedlikeholde på denne er vindusviskeren, bremsene og dekkene, forklarer Jens Kratholm.

I veggen

Bilen lades i løpet av tre og en halv time, i en helt vanlig stikkontakt. På full ladning garanteres minst 34 mil, selv om Esben Pedersen mener du kan kjøre så mange som 45 mil på en ladning.

– Bilen er utrolig rask, og har en helt fantastisk akselerasjon.?Men det er ikke for farten jeg har kjøpt den. Det er mest for å ha en ordentlig elektrisk bil - da har du ikke mye å velge i mellom ennå, utdyper Jens Kratholm.

Parkering er gratis, full tank koster omtrent 20 kroner og en tre fasers induksjons motor, bygget etter en 100 år gammel oppfinnelse gjort av mannen mange mener oppfant strøm, Nikola Tesla.

– Og så er det jo en fin farge, flirer Jens Kratholm.

Sportsbil

Øyelegen, opprinnelig fra Danmark, sier han aldri hadde kjøpt en slik sportsbil som går på bensin.

– Hadde jeg kunnet kjøpe en familiebil som går på strøm hadde jeg gjort det.? Men foreløpig får jeg nøye meg med denne, konstaterer Jens Kratholm før han setter seg inn i den lave, gule kabrioleten og suser avgårde.

Helt stille og klimavennlig.

Online

Hvis noe går skeis med maskineriet, slår de på tråden fra Silicon Valley i California, hvor bilen er designet. Bilen har nemlig et innebygd sim-kort, og er i konstant kontakt med utviklerne, som kan følge med om bilen fungerer slik den skal. –

Teknologien i denne bilen vil være i vanlige biler allerede om få år. Og i løpet av en håndfull år vil vi komme med en familiebil bygget på samme teknologi - til samme prisen, forteller Esben Pedersen mens han uten problemer foretar en forbikjøring - i en el-bil.