– Pyroteknikk ble også en del sceneshowet vårt etter hvert – ikke alltid med det ønskede resultatet

I hardtrening: På Apollo gjøres forberedelsene til tidenes «come-back.» Fra venstre: Bjørn "Lillebjørn" Larsen, keyboards, Jack Breivik, gitar og vokal, Barbro Anita Hansen, kor, Sølvi Kristin Nikolaisen, kor, Svein Rydholt, vokal, Trond Seloter, bass, Roy Hansen, trommer, Roger Olsen, trommer, Trond Lauritzen, trommer, Asbjørn Danielsen, bass, Jorid Nordbakk, kor, Øystein Nilsen, gitar og vokal.
Ikke til stede da bildet ble tatt: Geir "Ekka" Hansen, bass og vokal, Sigurd Mathiassen, gitar og vokal, Ricky Normark, gitar og vokal, Per Jakobsen, keyboards og vokal.

I hardtrening: På Apollo gjøres forberedelsene til tidenes «come-back.» Fra venstre: Bjørn "Lillebjørn" Larsen, keyboards, Jack Breivik, gitar og vokal, Barbro Anita Hansen, kor, Sølvi Kristin Nikolaisen, kor, Svein Rydholt, vokal, Trond Seloter, bass, Roy Hansen, trommer, Roger Olsen, trommer, Trond Lauritzen, trommer, Asbjørn Danielsen, bass, Jorid Nordbakk, kor, Øystein Nilsen, gitar og vokal. Ikke til stede da bildet ble tatt: Geir "Ekka" Hansen, bass og vokal, Sigurd Mathiassen, gitar og vokal, Ricky Normark, gitar og vokal, Per Jakobsen, keyboards og vokal. Foto:

I mangel av noe bedre og slående navn på bandet, ble forslaget fra en av bandmedlemmenes samboersker valgt etter en særdeles kort diskusjon. Dermed var REBUS en realitet i 1977. Navnet skjemmer ingen.

DEL

Om ikke bandnavnet var det mest kreative, så var kvaliteten på musikerne av beste sort. REBUS var et band med ambisjoner om stadig å øve, bli bedre og sørge for at publikum fikk oppleve et «proft» produkt. Bandet forsøkte å være et litt annerledes med et utvalg av låter som ikke nødvendigvis var «mainstream». Slagordet var «alltid først med det siste.» REBUS skilte seg fra røkla.

Proffe amatører

– Vi var opptatt av å være «på scenen» og veldig til stede. Klærne vi benyttet skulle reflektere at vi ikke kom «rett fra jobb.» Mange av sceneantrekkene vi brukte var prøvekolleksjoner i et utall varianter vi fikk fra en konfeksjonsbutikk her i Narvik, Tupsis Boutique, minnes Per Jakobsen. Han er den eneste i bandet som har stått hele løpet.

– Pyroteknikk ble også en del sceneshowet vårt etter hvert – ikke alltid med det ønskede resultatet. Men når vi coveret coverversjonen av Status Quos «In the Army Now», og dro i gang det femte verset som starter med «Hand grenades flying over your head», trykket vi på knappen.

– Det var alltid en «høydare.»

Saken fortsetter under bildet:

Ei fantastisk tid

– Mange, mange dyktige musikere fra Narvik bidro til at REBUS kunne regjere over tid, understreker Per Jakobsen.

– Og ei stund levde vi ut drømmen som profesjonelle musikere.

– Med sjenerøst lånetilsagn, fett PA-anlegg og egen buss, REBUSsen naturligvis, reiste vi land og strand rundt i en tiårsperiode. Vi hadde spillejobber i Oslo, på den rølpete Ridderhallen og Jegerhallen med det nå så politisk ukorrekte mottoet «der jegere og småvilt møtes» – og på hvert eneste utested fra Trøndelag til Nordkapp.

– I Nord-Norge traff vi ofte kollegaer fra andre grupper, langs landeveien eller et fergeleie. Folka i Zoo og Unit Five hadde vi et godt forhold til. Det var ei fantastisk fin tid!

Fra Norsktoppen til Teatersalen

Ett av høydepunktene i gruppas karriere var innspilling av en EP der to av låtene havnet på selveste Norsktoppen. Men noen langspiller fikk dessverre ikke et av Nord-Norges beste og mest populære band utgitt.

Men nå kan musikken oppleves «live.» Fredag 25. januar er REBUS tilbake i Narvik Kulturhus og byr sjenerøst på en helaften med låter som definerte 70- og 80-tallet. Det er en anledning til å gjenoppleve den episke ungdomstida den gang størrelsen på slenget i buksene var så å si ubegrenset og hockeysveis var helt innafor.

– Vi stiller med tilnærmet fullt lag, og det sier ikke så rent lite, tillegger Bjørn «Lillebjørn» Larsen, bandets yngste medlem.

– Jeg var bare 16 og trommis Roger Olsen 17 når vi slapp gjennom nåløyet og ble innlemmet i bandet. Vi ville nok ikke sluppet inn på flere av stedene vi spilte, hadde det ikke vært for navna våre sto på plakaten.

Fullt trøkk

I den perioden REBUS turnerte Norge på langs og på tvers, var det nærmere 20 medlemmer i bandet. De aller fleste stiller på scenen denne fredagen.

– Vi skal gjenskape stemningen fra Folkets Hus-festene, lover Larsen.

– Selv om det gradvis har sunket inn over oss at vi ikke lenger er 18, kan vi love fullt trøkk, masse energi og enda mer nostalgi. Det er bare å ta på seg Ball-genseren og knyte danseskoa.

Artikkeltags