Mandag ettermiddag er drivstoffprisene flere steder i landet igjen under 20 kroner per liter, skriver Nettavisen.

Sammenlignet med de rekordhøye nivåene før sommeren er det en nedgang på mer enn sju kroner literen.

Men drivstoffprisen er likevel mye høyere enn samme tid i fjor. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) kostet en liter bensin for ett år siden 17,15 kroner, og diesel 15,76 kroner per liter.

Prisnedgangen kan blant annet ses i sammenheng med at innkjøpsprisen på drivstoff, og oljeprisen i august har ligget under de nivåene vi har sett tidligere i år.

Da Fremover sjekket prisene på bensin i Narvik, begynte prisen på 22,99 kroner per liter. Høyeste pris var 24,19 kroner per liter.

Også kronekurs, moms, CO₂-avgifter og lokal konkurranse er med på å påvirke prisen.

Første prisrekord i mai

I mai skrev Fremover at prisen på bensin var rekordhøyt i distriktet.

På YX i Evenes var prisen den gangen i overkant av 27 kroner literen; 27 kroner og 42 øre. På Ankenes i Narvik lå bensinprisen på like under 27 kroner på alle tre stasjonene.

– Av konkurransehensyn kan vi ikke oppgi eksakte priser, verken dagens eller historiske priser, men det jeg kan si, er at prisnivået vi så i formiddag på bensin på over 27 kroner, er det høyeste noensinne i Norge, sier kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Circle K til NTB.

Nordmenn fylte mindre

De høye drivstoffprisene førte også til at nordmenn holdt igjen på bilkjøringen. Nordmenn fylte 2,6 prosent mindre drivstoff i juni sammenlignet med samme måned i fjor. I samme tidsrom økte prisene med over 60 prosent.

Det ble solgt 339 millioner liter drivstoff i juni, ifølge SSB.

Det ble solgt 249 millioner diesel i juni, som er en nedgang på 5 millioner liter fra samme periode i fjor. Bensinsalget gikk ned med 4 millioner liter til 90 millioner liter.

Prisen på blyfri 95 var 26,15 kroner i juni og 24,58 kroner for diesel. Det er en økning på henholdsvis 14 og 10 prosent fra mai. På ett år hadde prisene økt med rundt 10 kroner per liter, som tilsvarer en økning på over 60 prosent.

Lokale forskjeller da prisen var på sitt høyeste

Uken før var det kø foran pumpene på Ankenes. Da var prisforskjellen på bensin plutselig fem kroner lokalt.

Mens du måtte ut med 21,79 kroner for en liter bensin på Uno x, hadde Shell, som ligger 150 meter unna, en pumpepris på 26,67 kroner. En forskjell på hele 4,88 kroner.

–Det er en ganske naturlig forklaring på den store prisforskjellen. Prisen vi hadde på pumpene var den samme som i går. Da lå de andre stasjonene stort sett likt med oss. I løpet av formiddagen har det vært en prisjustering. Hos oss var denne klokken 13, mens de andre var noen timer tidligere ute med sin prisoppgang, forklarte Harald Anthonsen. Uno x er eid av Reitan-gruppen og det er Anthonsen som har ansvar for prisendring og tilsyn av pumpene som står utenfor butikken hans.

Ba Vedum ta affære

I mai var det flere som hadde fått nok av høye drivstoffpriser. Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp), som sitter i finanskomiteen, ba finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) reagere.

– Det er ufattelig og ikke til å tro at Vedum sitter i ro og ikke vil gjøre noe med de rekordhøye prisene. Snart må jo folk ta opp forbrukslån for å fylle tanken. Nå må finansministeren på banen. Sjelden har noen vært så tydelig i opposisjon som han, og så spak i posisjon, sa han til NTB.

Han pekte den gangen på at politikere har muligheten til å detaljstyre høye avgifter.

– Å fylle tanken gjør nå et kraftig innhugg i familieøkonomien for vanlige folk, og for næringslivet, men med et pennestrøk kan Vedum endre avgiftsnivået. Det handler kun om politisk vilje. Den viljen hadde Vedum før valget, og han vant valget på lovnader om billigere bensin, sier Steffensen.

Høye bensinpriser ga konsekvenser i hele verden

De høye prisene fikk forskjellige konsekvenser for bilister rundt om i verden. Nyhetsbyrået NTB samlet noen historier på hvordan mennesker andre steder i verden tilpasset seg de høye prisene.

  • Motorsykkeltaxien i Vietnam slår i rushtida av appen som kundene bruker for å bestille. I rushet går det så mye dyr bensin at sjåføren taper på turen.
  • I Frankrike skalerer en familie ned ferien i august for å ha råd til bensin. I California tar en grafisk designer bensinutgiftene med i utregningen av hva en kveld på byen vil koste.
  • Tilpasningen til høyere drivstoffpriser er like mangeartet som landene er forskjellige. Noen velger å gå mer. Andre tørker støv av en gammel sykkel. Atter andre går over fra bil til buss eller T-bane.
  • På veiene trykker bilister litt lettere på gasspedalen for å spare drivstoff. Andre vurderer om kjøreturen virkelig er nødvendig.