Onsdag kveld mottok Norge F-35 nummer 35, 36 og 37 i rekken.

– Alt går som planlagt med F-35 programmet forteller Martin Tesli, luftvingsjef ved Ørland flystasjon, til Forsvarets nettsider.

Hvert år mottar Norge seks nye F-35 fra fabrikken ved Lockeed Martin i USA. I 2025 vil kampflyvåpensystemet F-35 være fullt ut operativt. Det var i 2019 Stortinget vedtok å anskaffe de siste seks av totalt 52 F-35 kampfly. Fire av flyene skal være fast stasjonert i USA som treningsfly for de norske pilotene.

I januar 2022 overtok Evenes QRA-beredskapen på Evenes. I februar i år var to norske F-35 på sitt første identifiseringsoppdrag ut fra Evenes. F-35 på Evenes har også trent sammen med og eskortert amerikanske bombefly, sammen med allierte partnere i luftområder utenfor Evenes.

– Vi ser at F-35 virker som det skal, og at QRA-beredskapen ut fra Evenes går som normalt. Med tre nye fly bidrar det til enda mer trening og kompetanseheving for vårt personell både på Ørland og Evenes, uttalte sjef LuftforsvaretRolf Folland da flyene ankom Ørland hovedflystasjon onsdag.

Etter planen skal Norge motta ytterligere tre nye F-35 i år, og når 40 i antall.