På denne tiden av året er vårisen spesielt usikker på grunn av høy sol og snø som smelter på isen. Nå anbefaler Norges Livredningsselskap alle å lære seg isvettreglene og øke sin kunnskap for å kunne ferdes trygt på isen.

– Denne tiden er spesielt utfordrende på grunn av de stavformede krystallene som omtales som «våris», sier president Claire Alfonso i Norges Livredningsselskap.

– Eksperter mener at det dannes lange vertikale krystaller med dårlig binding mellom krystallene. Krystallene blir hule og fylles gradvis med vann. Prosessen starter på overflaten og jobber seg nedover, sier Alfonso.

Slik tar du deg opp etter et uhell:

Skulle du være så uheldig å gå gjennom isen, er det viktig holde hodet klart.

– Bruk fløyte for å få oppmerksomhet. Snu deg tilbake i den retning du kom fra, det er den eneste isen du vet bærer deg, sier Alfonso.

Press vekk eventuell snø og stikk ispiggene hardt ned i isen, trekk deg opp på armene mens du sparker ifra med beina (dersom du ikke har ispigger, men har skistaver, kan disse brukes som primitive ispigger).

Vel oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is.

Få på deg tørt tøy så raskt som mulig – skal du være på isen over tid bør du ha et ekstra skift pakket i vanntett pose i sekken.

Isvettreglene:

1. Ha respekt for isen.

2. Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter.

3. Husk skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr – spesielt ispigger lett tilgjengelig.

4. Gå flere ifølge! Gå spredt!

5. Hold deg på sikker is.

6. Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer.

7. Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen.

8. Hvis du går gjennom isen, pust rolig, ikke få panikk.

9. Hvis andre går igjennom isen, hold avstand.