«Vi har fabrikk. Ta med kaffetrakter og kom!».

Dette vil for fremtiden være de berømte ordene som fikk en snøball til å rulle. En snøball som kan vokse og bli 500 arbeidsplasser stor. En snøball som kan gi store ringvirkninger for Narvik-samfunnet også gjennom etableringen av et innovasjon- og kurssenter, med potensielt tilreisende fra hele verden og etableringen av et miljø som vil gjøre Narvik til hydrogenhovedstaden i Norge.

Nyheten slo ned som lyn fra klar himmel onsdag: Teco 2030 har etter en kort prosess bestemt seg for å etablere sin hydrogen-brenselscellefabrikk i Narvik. Med det vraker de over 30 friere som ønsket å få etablert fabrikken på Østlandet.

Timingen kunne ikke vært bedre for et Narvik som så vidt har kommet seg etter sjokktallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) i februar: Narvik har krympet med 184 innbyggere det siste året. I dagene etter at SSB la fram sine tall intervjuet Fremover flere sentrale personer i regionen om hva som må til for å snu trenden. Svaret er arbeidsplasser, og nesten bare det.

Og «arbeid er jobb nummer én» har vært omkvedet i Narvik i mange, mange år. Det er ikke så rart. Narvik har mistet flere hundre arbeidsplasser, og det på bare et par års tid.

Da Hurtigruten flagget ut av Narvik mistet flere av de 60 ansatte jobben. I flyttingen av ICAs distribusjon i Narvik forsvant nær 60 arbeidsplasser. Byen har fått juling, og det er egentlig et under at ikke befolkningsnedgangen har vært større enn den har vært.

Narvik har holdt stand og klart å skape arbeidsplasser nok til at befolkningsnedgangen ikke har vært helt katastrofal de siste årene, men nå begynte det å røyne på.

Det kraftigste slaget i ansiktet fikk imidlertid Narvik et års tid før vi mistet Hurtigruten og ICA distribusjon: I 2011 la Rec ned sin fabrikk i Narvik. Nær 400 arbeidsplasser forsvant. Den siste festen for de ansatte på Rec i Narvik hadde tema fra Titanic.

Det er grunn til å tro at Teco 2030 vil kunne lykkes med sin fabrikk. En grønn etablering er det verden spør etter akkurat nå

Lenge har man fryktet at Narvik skulle bli skipet som gikk ned, om man ikke fikk endret kursen for å unngå isfjellet. Rec-bygget har vært et åpent sår som har verket i alle årene etter den norske Rec-konkursen. I Narvik har mange tidligere Rec-ansatte fått nye jobber for lengst, men sårene etter konkursen har ikke grodd.

Derfor er det så fantastisk godt at det nettopp er Rec-lokalene som nå kan vise seg å bli redningen for Narvik. Nå kan det store, åpne såret som det gamle Rec-bygget har vært i så mange år endelig slutte å verke for Narvik-samfunnet.

Det som er en ekstra «selvtillitsboost» for oss i Narvik, utover at Rec-bygget igjen skal fylles opp, er det at det kommer aktører utenfra og omfavner de samme fordelene som Narvik har fremhevet i årevis: Jernbane direkte til det europeiske og asiatiske markedet, Norges største havn et steinkast unna fabrikklokalene, kort avstand til flyplassen og sjøutsikt.

Det siste ble sagt med glimt i øyet da ledelsen i Teco 2030 holdt en direktesendt investorkonferanse fra Grand hotell onsdag. Men Teco 2030 ser for seg å kunne utnytte nærheten til havet som et potensielt ekstraprodukt en gang i fremtiden, for eksempel under testing eller opplæring.

Teco trekker selv også fram Narvikfjellets anlegg i Fagernesfjellet som en fordel for dem. Et fjell midt i byen som rustes for et verdensmesterskap og etter planen skal bygges til en helårlig reiselivsdestinasjon er ingen ulempe når man skal tiltrekke seg arbeidskraft fra hele verden. Det er heller ingen ulempe å ha dette å tilby besøkende til fabrikken, eller innovasjon- og kurssenteret Teco 2030 vil bygge opp i Narvik.

Det er grunn til å tro at Teco 2030 vil kunne lykkes med sin fabrikk. En grønn etablering er det verden spør etter akkurat nå.

Skipsredere over hele verden har det grønne skiftet lengst framme i pannebrasken. De skriker etter utslippsfrie alternativer til sine skip.

Aktivitet avler aktivitet. En fordel for Teco kan fort vise seg å være en fordel for andre

Det er et voksende marked i Europa som er moden for å bidra til å nå de ambisiøse, internasjonale klimamålene som er satt og verden har forpliktet seg til. Teco 2030 vil kunne surfe på en grønn bølge.

Og lenge før Teco har kommet seg på sin bølge, kan Narvik trolig begynne å surfe på vår bølge. Etter mange år med forsøk på å få etableringer i Narvik, vil Tecos overveldende positive omtale av Narvik samt deres ambisjon om å gjøre byen til hydrogenhovedstad tiltrekke seg oppmerksomhet fra andre som leter etter et sted å etablere seg.

At Teco 2030 satser på Narvik er ikke negativt. Aktivitet avler aktivitet, og det som er en fordel for Teco kan fort vise seg å være en fordel for andre.

Det hjelper også at Teco 2030 ble møtt av representanter for et Narvik som sa «ja», som strakk seg og bidro til at alle brikkene falt på plass på rekordtid. Nå satser vi på at Narvik får mer å si ja til i nær fremtid.