I mars i fjor kom nyheten om at Teco 2030 vil etablere sin fabrikk og sitt innovasjonssenter i Narvik.

Innen 2030 sier konsernsjef i Teco 2030, Tore Enger, at det vil komme 500 arbeidsplasser i tilknytning til fabrikken i Narvik.

I desember ble Rune Karlsen den første ansatte i Narvik.

Går i gang

I et intervju med nettavisen Hydrogen24 bekrefter nå Enger når produksjonen vil gå i gang ved fabrikken i Narvik:

– I løpet av de åtte første månedene i 2023 kommer vi til å installere to brenselscellemotorer, en i et pilotfartøy og en i et demonstrasjonsprosjekt for nullutslippsbyggeplasser, ved Implenia sin drift av Fornebubanen. Det betyr at vi skal gå i produksjon i vår nye fabrikk i Narvik i løpet av 4. kvartal 2023, sier Enger til nettavisen.

I intervjuet med Hydrogen24 sier Enger at når de får den første brenselscellemotoren ut av samlebåndet i Narvik neste år, vil Teco 2030 være godt posisjonert for å takle shippingbransjens grønne skifte.

Ansvarlig for 2,5 prosent av verdens totale klimagassutslipp

I intervjuet kommer det fram at shipping skal være ansvarlig for rundt 2,5 prosent av verdens totale klimagassutslipp. Teco 2030 utvikler hydrogenbrenselsceller som kan erstatte fossile motorer. Enger tror imidlertid ikke det er mulig å nå klimamålene som er satt.

– Vårt utgangspunkt er at hydrogen og brenselsceller vil spille en helt avgjørende rolle for at den marine industrien skal klare å redusere CO2-utslippene. Personlig tror jeg ikke vi har kjangs til å nå tidsfristene som er satt når det gjelder klimamål. Dette er likevel kun et spørsmål om tid, fordi skrittene som nå tas går i riktig retning. For oss som selskap er uansett poenget at vi skal stå klare med vår teknologi når markedet er klart for det. Og så langt er vi i rute, sier Enger til Hydrogen24.

Skryter av Narvik-folk

I intervjuet skryter Enger av hvordan han og hans selskap er blitt tatt imot i Narvik.

– Vi er også utrolig stolte over hvor godt vi har blitt tatt imot i Narvik. Der føler vi virkelig at vi har hele befolkningen med oss, sier Enger.

Les også

Derfor bør rådmannen komme seg på Tiktok

Teco 2030 kom til Narvik etter at Håvard Hjallar og Espen Knutsen oppdaget at selskapet var på jakt etter en tomt der de kunne bygge ny fabrikk for brenselscellene sine. I utgangspunktet søkte Teco etter tomt i Viken, Østfold, Vestfold eller Telemark, men de to narvikingene visste at det fantes et fabrikklokale i Narvik som kanskje kunne egne seg: De gamle lokalene til REC Scancell. De to sendte en e-post:

«Vi ser at dere vil bygge fabrikk. Vi har fabrikk. Ta med kaffetrakter og kom!», sto det å lese i e-posten.

Det tok visstnok bare fem minutter før Hjallar og Knutsen fikk svar, og tre uker senere kunne Teco dele nyheten om at de vil etablere seg i Narvik.

– Vi kom hit, så oss rundt og fikk pratet. Da var det avgjort. Vi kunne ikke la være. Dette blir fantastisk. Vi glemte riktignok å ta med kaffetrakteren, men den får vi kjøpe her, sa Enger den dagen det ble kjent at Teco etablerer seg i Narvik.