«I desember varslet regjeringen avgiftskutt som skulle bedre flytilbudet i nord. Nå skjer det motsatte. Når Widerøe varsler kutt i totalt 4000 avganger vil det få betydelige konsekvenser for bedrifter og befolkning i Nordland. For bedriftene i Narvik-, Harstad- og Rana-regionene betyr det at et allerede skrantende tilbud blir ytterligere forverret.»

Slik starter pressemeldinga som mandag ble sendt ut fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i Nordland, på vegne av NHO Nordland, Narvikregionen næringsforening, Harstad næringsforening, Bodø Næringsforum, Bodøregionens utviklingsselskap og Ranaregionen næringsforening.

Les også:

– Imot næringslivets ønsker og behov

Disse aktørene har alle tatt til orde for å styrke flytilbudet i Nordland, heter det videre, og:

– Når flytilbudet nå svekkes betydelig, går det imot næringslivets ønsker og behov for videre vekst og verdiskapning.

Det grønne skiftet trekkes også fram, og næringslivsaktørene mener at Nord-Norge har det verden trenger for å lykkes med dette.

– Vi kan skape verdiene som kan bygge og trygge velferden i landet vårt i framtida, skriver de, og trekker fram sjømat, industri og energi som innsatsfaktorer som skal bidra til å gjøre Norge og verden bærekraftig.

Les også:

Ber regjeringen ta grep

Men da trenger de at transportsystemet i nord blir prioritert, ikke nedgradert. Derfor oppfordrer de regjeringen til å ta hurtig grep:

– Regjeringen sitter med virkemidlene som skal til for å redusere det generelle avgiftstrykket, skriver de.

På sikt mener de regjeringen må vurdere om flere ruter må ut på anbud og subsidieres.

– Men det har ikke bedriftene tid til å vente på, heter det i den felles pressemeldinga.