Narvik blir alene i anken til Høyesterett

KOMMUNALSJEF: Rolf Lossius har fått beskjed fra Gratangen om at de ikke er med når Narvik har anket en sak om offenlige innkjøp til Høyesterett. Narvik kommune mener saken har stor betydning for små entreprenører.

KOMMUNALSJEF: Rolf Lossius har fått beskjed fra Gratangen om at de ikke er med når Narvik har anket en sak om offenlige innkjøp til Høyesterett. Narvik kommune mener saken har stor betydning for små entreprenører. Foto:

Narvik tar en sak om offentlig innkjøp alene til Høyesterett etter at Gratangen har hoppet av. – Det handler om hvilken mulighet mindre virksomheter skal ha til å by på jobber.

DEL

Det sier kommunalsjef Rolf Lossius i Narvik kommune.

Vinner

Anskaffelsen skulle gjennomføres av innkjøpsavdelingen i Narvik kommune på vegne av flere kommuner. Denne spesielle konkurransen handlet om leveranser av elektrotjenester. Utlysningen kom 27. desember i 2018 med tilbudsfrist 4. februar 2019.

Hvem som blir vinneren, er fortsatt et åpent spørsmål.

For etter at Narvik El hadde fått tilslag på rammeavtalen, men manglet sertifisering og dermed måtte lene seg på en samarbeidspartner da tilbudsfristen utløp, protesterte konkurrenten El Installatøren og tok saken til retten.

Retten har gitt El Installatøren medhold: Skjæringspunkt er idet tilbudsfristen går ut, ikke når kontrakt signeres.

Uhyre viktig

– Kommunen ønsker å ha flest mulig tilbydere. Det er også en uhyre viktig sak for de små entreprenørene. Derfor har vi anket til Høyesterett, sier Rolf Lossius.

Han beskriver det som et grunnleggende viktig prinsipp for å sikre at flere virksomheter får en mulighet til å skaffe seg nødvendig utstyr når en rammeavtale, og dermed en økonomisk sikkerhet, er på plass.

– Alt annet vil være ekskluderende for de mindre aktørene, men til fordel for de store entreprenørene, mener Rolf Lossius.

Les også: På dette prosjektet gikk det galt for Narvikfirmaet: Oppdragsgiver holdt tilbake betalingen. Da sluttet firmaet å jobbe

Han peker blant annet på brøytekontrakter som inngås med maskineiere.

– Når rammeavtalen er inngått, kan de skaffe det rette skjæret eller riktig fres. Alternativet er at de må kjøpe, men uten å vite om de får noen mulighet til å tjene penger på det.

– Har brukt nok

Til Fremover sier ordfører Anita Karlsen dette om bakgrunnen for at Gratangen har hoppet av:

– Det handler rett og slett om penger. Vi har begrenset med midler og er kommet til at vi har brukt nok på denne saken. Dette er ikke ei sak vi tror vi kan vinne. I motsatt fall ville vi gått videre, svarer hun på spørsmålet om de har fått gjort alternative vurderinger av saksforholdet.

Foreløpig har rettsprosessene kostet partene rundt en halv million kroner.

Artikkeltags