Gå til sidens hovedinnhold

Narvik dårligst ut av de store i Nordland

Antall uføre og sykefraværet i kommunen er det som sender Narvik nederst på lista over storkommunene i Nordland i NHOs kommunemåling.

Næringslivets interesseorganisasjon NHO utfører hvert år en måling som de kaller sitt eget kommune-NM.

Her måles vekstkraften for næringslivet i alle Norges kommuner, gjennom indikatorer som næringsliv, arbeidsmarked, befolkningssammensetning, kompetanse og kommuneøkonomi.

Til bunns

Narvik lander på 209. plass av 356 kommuner. Det gjør at Narvik kommer dårligst ut av de store kommunene i Nordland fylke i målingen som er gjort av fjoråret, og før kommunesammenslåinga var et faktum. Ser man på tallene fra 2013, ligger Narvik 21 plasser lengre opp på lista enn den gangen.

– Antall uføre og sykefraværet i kommunen bidrar til at resultatet på indikatoren for arbeidsmarked er særlig dårlig, sier regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen i ei pressemelding.

Les også

Roper varsku etter ferske tall: – Vi må gjøre en ekstra innsats i Narvik

Les også:

Narvik kommune hadde per andre kvartal 2020 et sykefravær på 7,8 prosent. Det viste resultatene etter NAV la fram nye tall for sykefraværet for andre kvartal i år. Der kommer det fram at Nordland hadde det høyeste legemeldte sykefraværet i landet med 6,1 prosent. Kun Øksnes kommune i hele det «sykeste» fylket i Norge hadde et høyere sykefravær enn Narvik med 8,3 prosent.

Ris og ros

– På den andre siden er det ingen tvil om at kommunen fortsatt lever opp til ryktet som teknologihovedstad, fortsetter Bjarmann-Simonsen i pressemeldinga.

Samtidig som indikatoren for arbeidsmarked trekker Narvik til bunnen, trekker indikatoren for kompetanse kommunen opp i toppsjiktet, ifølge resultatene fra NHO. Ser man på kompetanse, lander Narvik en 36.-plass. Ser man i tillegg på antallet sysselsatte med teknisk- og naturvitenskapelig utdanning, ligger Narvik på 33. plass.

Les også

Narvik klatrer i kommune-NM: - Veldig gledelig

Les også:

Det er ikke bare resultatene for Narvik som er både gode og dårlige nyheter. Siden NHO begynte med kommunemålinga i 2011, har Nordland hatt bunnplasseringa blant fylkene. Ser man imidlertid på vekst, klatrer Nordland oppover på lista. For tre år siden var det kun Bodø blant nordlandskommunene som nådde topp 100. Nå har både Rana og Vågan karret seg plass der.

For Narvik er det fremdeles et stykke å klatre fra 209.-plassen til 100.-plassen på årets måling. Ser man imidlertid på resultatet fra året før, går Narvik to plasser opp fra 2018 til 2019.

Målingen har ikke tatt høyde for koronapandemien som gjorde at Norge for et halvt år siden innførte de strengeste tiltakene landet har hatt i fredstid.

Les også

Ny teknologi fra Narvik revolusjonerer testing av covid-19

Les også:

Kommentarer til denne saken