Torsdag i forrige uke sendte Helsedirektoratet ut et brev til alle kommuner der de setter krav om rask reetablering av testtilbudet skulle det komme et nytt koronautbrudd.

En samlet vurdering av tilgjengelige overvåkningsdata viser at trenden for covid-19-epidemien er økende. Det er usikkert hvor stor økningen vil bli. Utviklingen drives dels av svekket immunitet og delvis av BA. 5-varianten, melder Folkehelseinstituttet (FHI).

BA. 5 er en videre mutasjon av omikron som nå er på fremmarsj i mange land. Den sprer seg fordi den har mutasjoner som gjør at den er bedre i stand til å omgå tidligere immunitet.

I brevet fra Helsedirektoratet står det også at det ikke lenger er behov for å tilby testing i kommunal regi. Kommunen i Narvik stengte den kommunale teststasjonen på Framnes allerede 1. mai, og har siden kun tilbudt tester for koronasertifikat på timebestilling. Denne tjenesten opphører den 1. juli.

Narvik kommune anslår at testtilbudet i sin helhet kan reetableres på to til tre dager.

Kommunikasjonsrådgiver i kommunen, Kristoffer Klem Bergersen, legger til at de trenger rundt fire til fem personer på en ordinær teststasjon med åpningstider innenfor normal arbeidstid.

– Når det gjelder hvor mange personer som ellers vil bli involvert, så vil det komme an på eventuelle tiltak, og hvem som vil være tilgjengelige på det tidspunktet.

Frem til 1. juli må du kontakte legen din om du mistenker at du har blitt koronasmittet, som igjen kan sende deg videre til testing. Om man er syk med forkjølelsessymptomer er dagens anbefalingen å holde seg hjemme.