Norsk ikon gjester jazzklubben i Narvik

Nestor: Bjørn Alterhaug er et ikon innen norsk jazz, og han har sterk tilknytning til  jazzmiljøet i Narvik.

Nestor: Bjørn Alterhaug er et ikon innen norsk jazz, og han har sterk tilknytning til jazzmiljøet i Narvik.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Det var på mange måter i Narvik den store jazzinteressen min ble vakt.

DEL

Mer enn 50 år etter at han første gang oppsøkte jazzmiljøet i Narvik er bassisten Bjørn Alterhaug forlengst en av landets mest meriterte musikere. Og mens han første gang dro til Narvik som ung mann for å høre andre spille, så står han denne gangen på scenen i Mørkholla med sin egen kvintett.

– Et artig minne

Ikke for det, Bjørn Alterhaug har spilt i malmbyen en rekke ganger opp gjennom karrieren. Men nå er det faktisk ni år siden forrige gang. Så det var på det tide å komme tilbake, synes han.

– Det blir et snev av historisk sus for meg å besøke Narvik igjen. For like etter at jeg var ferdig på gymnaset på Mo i 1964-65 fikk jeg jobb som såkalt «erstatningslærer» i Skrovkjosen i Tysfjord 1964-65. Der var det ikke spesielt mye liv i helgene, så da tok jeg bussenreiste jeg inn til Narvik og lyttet til kvalitetsrestaurant-musikk på Wivel og Malmen. Jeg ble kjent med mange fine musikere, blant dem Sverre Cornelius Lund, gitaristen Åge Pettersen en klarinettist, som jeg tror var Rolf Rønning. Narvik på den tiden var en smeltedigel for god musikk. Jeg hadde det skikkelig artig og det var med på å forme livet mitt som musiker.

Topp: Frode Nymo er en prisbelønt musiker som har opplevd både  opp- og nedturer. Nå er han tilbake der han hører hjemme, på topp.

Topp: Frode Nymo er en prisbelønt musiker som har opplevd både opp- og nedturer. Nå er han tilbake der han hører hjemme, på topp.

– På den tiden hadde jeg jo allerede møtt Torgeir Stubø, Terje Bjørklund, og Svein Haugen på studenthjemmet Nordnorsken i Oslo, så kontakten med Narvik var meget god, minnes Bjørn Alterhaug.

Som selvfølgelig har spilt sammen med alle de nevnte i en eller annen sammenheng opp gjennom årene.

En hyllet musiker

Etter å ha spilt jazz «hele livet», og i tillegg vært professor ved Jazzlinja på NTNU i Trondheim er 71 år gamle Bjørn Alterhaug nå pensjonist - fra undervisningsstillingen. Å være musiker har han derimot ingen planer om å slutte med. Han har da også mye å se tilbake på; blant annet fem album i eget navn. Det første, «Moments» fikk han Spelemannspris for i 19279.

– Det er fortsatt like artig å spille og turnere. Spesielt med min egen «Bjørn Alterhaug Quintett» hvor jeg har med meg John Pål Inderberg på barytonsaksofon, Frode Nymo på altsaksofon, Vigleik Storaas på piano og Erik Nylander på trommer. Glimrende musikere av stort format alle som en. Vi har spilt sammen i 10 år og har det veldig artig sammen.

– Til konserten i Narvik på onsdag har jeg valgt ut er repertoar med en blanding av mine egne låter fra en lang karriere og noen standardlåter. Det skal bli en variert konsert hvor musikken svinger, lover Alterhaug.

Tradisjoner: Bjørn Alterhaug, John Pål Inderberg og Erik Nylander  - tre av fem i kvintetten som kan høres i Mørkholla onsdag kveld.

Tradisjoner: Bjørn Alterhaug, John Pål Inderberg og Erik Nylander - tre av fem i kvintetten som kan høres i Mørkholla onsdag kveld.

Artikkeltags