Barokk julekonsert i Narvik kirke

Spennende musikalsk møte: Ensemblet Cappella Petri er oppkalt etter Petter Dass og består av musikere som spiller såkalt barokkmusikk. Prater vi om barokkmusikk (1600–1700-tallet) i dag, tenker vi helst på Bach eller Händel, men faktum er at før dem finnes et stort repertoar av fantastisk vakker musikk. I Narvik kirke lørdag kan vi i et møte med musikerne få oppleve både kjent og ukjent.

Spennende musikalsk møte: Ensemblet Cappella Petri er oppkalt etter Petter Dass og består av musikere som spiller såkalt barokkmusikk. Prater vi om barokkmusikk (1600–1700-tallet) i dag, tenker vi helst på Bach eller Händel, men faktum er at før dem finnes et stort repertoar av fantastisk vakker musikk. I Narvik kirke lørdag kan vi i et møte med musikerne få oppleve både kjent og ukjent. Foto:

Lørdag 7. desember åpner igjen Narvik kirke dørene for musikk av usedvanlig skjønnhet. Vårt eget barokkensemble, Capella Petri, er vertskap for en konsert som har fått tittelen «Det hev ei rose sprunget».

DEL

Konsertenes signatur er hentet fra den folkelige tyske julesangen «Es ist ein Ros entsprungen» fra sent 1500-tall, arrangert som firstemmig korsats av den allsidige, tyske komponisten Michael Praetorius i 1609. Den ble omsatt til norsk i 1919 og er en av de aller eldste julesangene vi har i vår salmebok.

Petters orkester

Capella Petri, eller Peters orkester, har hentet navnet sitt fra soknepresten til Alstahaug, Petter Dass. Ensemblet har vært drevet av Inge Rolland og Nina Bergquist Rolland fra 2005 og har høstet mange lovord for sitt spill og repertoar nasjonalt og internasjonalt. Det er til vanlig til rent orkester, men har til denne julekonserten slått seg sammen med de beste kirkekorene i Hålogaland, Narvik kirkes kammerkor og Trondenes Motettkor.

Perler fra barokken

På det omfattende og fengende programmet står også Johan Sebastian Bachs kirkelige kantate, korverket «Nun kom, der Heiden Heiland» eller som på norsk; «Folkefrelser, til oss kom» – komponert i Leipzig i 1724 for første søndag i advent. Det blir også spennende møter med vakre verk av komponister som Vincent Lübeck, Dietrich Buxtehude, julekonsert av den italienske komponisten Giuseppe Torelli, komposisjoner av fiolinvirtuosen Pietro Antonio Locatelli og av hans landsmann fra senbarokken, Francesco Onofrio Manfredini. Publikum vil også kunne nyte toner av den mest produktive komponisten i europeisk musikkhistorie, Georg Philipp Telemann.

Levendegjør tidligmusikken

Nina leder instrumentalverkene. Sammen med seg har hun selvsagt Inge på fløyte. Han får selskap av en av Europas ledende barokkfløytister, finske Pauliina Fred. Hun spiller i Helsingfors barokkorkester der hun også ofte er solist. Bratsjisten Elina Plucker, som også er fra Finland, men som nå bor i Harstad, sitter også i orkesteret. Sammen med seg har de ungarske Lucia Krommer på «knefele (bedre kjent som viola da gamba) samt bergenseren Stefan Lindvall (fiolin) og gitarist Jens Bang-Rasmussen, danske som har gjort Harstadværing av seg, og som blant annet spiller på det spesielle instrumentet teorbe. Kantor i Trondenes, Maria-Daniela Raasch sitter ved orgelet. Hun har også stått for korinnstuderingen. Leder av det kirkemusikalske arbeidet i Narvik, kantor Ingjerd Grøm leder verkene når kor og orkester slår seg sammen.

Send inn tekst og bilder «

Del tekst og bilder fra din kulturopplevelse med oss, eller send forhåndsstoff til redaksjonen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken