Sjekk de elleville forslagene til nytt kommunevåpen

Her er tre av forslagene Fremovers lesere kom med.

Her er tre av forslagene Fremovers lesere kom med. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fremovers lesere har kommet med sine forslag.

DEL

Narvik, Ballangen og Tysfjord skal 1. januar 2020 slås sammen til nye Narvik kommune. I den anledning har Narvik kommune ved to anledninger forsøkt å be folket om å komme med forslag. I potten ligger det 10.000 kroner til den eller de som har det beste bidraget.

Da Fremover skrev om kommunevåpenet lørdag, kom det inn flere forslag fra lesere. Denne saken tar uhøytidelig for seg disse forslagene.

Sparegris, kniv og P-automat

I kommentarfeltet har det kommet en rekke useriøse forslag – og noen seriøse.

En bruker foreslår å ta utgangspunkt i det italienske flagget (grønt, hvitt og rødt), og deretter plassere Ballangens slegge, Tysfjords hummer og Narviks anker inn i kommunevåpenet.

– Synes det nye kommunevåpenet burde blitt en sparegris. Eller en kniv for å illustrere kutt i kommuneøkonomien!, skriver en bruker.

– Forslaget mitt blir en parkeringsautomat, skriver en annen.

I bildeserien under ser du hvilke bilder som endte opp i Fremovers kommentarfelt.

Vil ødelegge ankeret

To brukere ønsker å dele opp ankeret i Narviks nåværende kommunevåpen.

– En hummer som kutter ankeret i to deler med klørne, hjulpet av slegga som slår mot samme anker, lyder det ene forslaget.

– Synes hummeren skulle klippe ankeret i tre deler, og slegga slår i hjel hummeren. Hadde representert oss bra!, følger en annen bruker opp med.

Lenger ned i kommentarfeltet har en leser delt en lenke som fører til Harstads kommunevåpen. Hvorvidt brukeren ønsker å spre virus, vites ikke.

Strenge krav

Fra spøk til alvor, hadde nok de færreste, eller ingen, av forslagene i kommentarfeltet til Fremover blitt godkjent Arkivverket. Det stilles nemlig strenge krav til utforming av kommunevåpen.

Arbeidsgruppa til de tre kommunene ønsker forslag og ideer som de kan vurdere. Deretter vil det brukes profesjonell hjelp til å ferdigstille kommunevåpenet.

PS! Et eksempel på at det ikke er bare-bare å få godkjent et kommunevåpen, viser den prosessen Tysfjord var igjennom på 80-tallet. Tysfjords kommunevåpen ble til i 1987, og det som endte opp som med en hummer, satt langt inne, ifølge et intervju Tysfjord-ordfører Tor Asgeir Johansen gjorde med NRK for noen år siden. Stetind var blant alternativene som var vurdert, men dette falt siden fjellet ikke lot seg gjengi i en absolutt symmetrisk form.

Og en hummer ser slett ikke slik ut som den er tegnet i det gjeldende kommunevåpenet. Selv om hummeren har en tydelig forskjell i størrelsen på klørne, er den her formgitt med to like klør. Formen på klørne kom til nettopp på grunn av det strenge kravet til symmetri.

Artikkeltags