I kveld blir kulturhuset fylt med musikalske perler – hele Norges KORK byr på seg selv og lokale talenter

Ypperlig allsidig: Dirigenten, tsjekkeren Petr Popelka overlater ingenting til tilfeldigheten før kveldens klassiske begivenhet i Narvik kulturhus. Hele dagen har orkesteret øvet, finpusset og lagt siste hånd på verket – en perlerad av kjent, kjær og vakker musikk.

Ypperlig allsidig: Dirigenten, tsjekkeren Petr Popelka overlater ingenting til tilfeldigheten før kveldens klassiske begivenhet i Narvik kulturhus. Hele dagen har orkesteret øvet, finpusset og lagt siste hånd på verket – en perlerad av kjent, kjær og vakker musikk. Foto:

Kringkastingsorkesteret (KORK) har inntatt byen med over 50 musikere og full stab. Prøvene går for fullt i Narvik kulturhus foran onsdagskveldens store konsert.

DEL

– Narvik kulturhus er ikke prangende, men det har noe umiddelbart og ekte over seg. Det er flott å musisere her. Det vi spiller, er det du hører, forteller Frode Larsen som er prosjektleder for orkesteret.

– Det lyder vakkert.

Nordnorske verdensstjerner

Den tidligere førstefiolinisten i KORK gleder seg sammen med resten av orkesteret og solister til å servere en sprudlende og variert klassisk cocktail. Sammen med seg har de glimrende solistene Birgitte Christensen og Aleksander Nohr, begge med solide røtter i Nord-Norge og store internasjonale karrierer. Vi får også møte det unge supertalentet Dmitrij Osadchuk (15) fra Tromsø spille fiolinsonate av Camille Saint-Saëns.

Det hele ledes av pianisten, komponisten og dirigenten Petr Popelka.

Bredde i uttrykket

Ingen klassisk kveld er fullkommen uten musikk av italienske Giuseppe Verdi, en av verdens betydeligste operakomponister og utvilsomt den mest spilte. Vi får blant annet høre utdrag fra «Maskeballet», «I Vespri Siciliani» og «Ah! Dite alla giovine» fra en av operahistoriens fremste operaer, La Traviata.

På programmet står også slaviske danser av den tsjekkiske komponisten Antonín Dvořák, en av de betydeligste representanter for nasjonalromantikken. For ytterligere å vise bredden spiller orkesteret musikk av Erich Wolfgang Korngold, en komponist som har blitt brakt fram i lyset igjen og som regnes som en av grunnleggerne av filmmusikken.

Talenter fra Narvik

Vi skal ikke røpe for mye, men operetten «Czardasfyrstinnen» er også en del av det spesialsnekrede repertoaret institusjonen KORK har tatt med seg på sin kortturné i Nord-Norge.

Men glemme åpningsnummeret må vi ikke. Det er norsk musikk; «Romeo og Julie», en fantasi for orkester av vår første betydelige komponist av større orkesterverker, Johan Svendsen. Da sitter tre av Narviks mest talentfulle ungdommer i orkesteret: Sofie Andersen Hindahl, Aksel Norum og Tobias Magnussen.

Kringkastingsorkestret er ofte, og med rette, kalt hele landets orkester, og er utvilsomt det mest allsidige vi har. De behersker nær sagt enhver sjanger som tenkes kan. Det er sjeldent publikum i Narvik får en slik sjanse til å oppleve musikk og et orkester av ypperste internasjonale klasse. Det er bare å kjenne sin besøkelsestid.

Artikkeltags