Sol og varme preget store deler av Nord-Norge lørdag, noe man ikke kan skryte på seg å ha hatt så mye av i år. Men lørdag var altså en knalldag flere steder.

– Evenes ble nummer to med 17,8 grader etter Bardufoss med 17,9 grader. På Evenes mangler en rekke timer med data, så det kan ha vært varmere, skriver Eirik Mikal Samuelsen på Eiriks værblogg på Facebook. Samuelsen jobber som forsker og statsmeteorolog ved Meteorologisk Institutt i Tromsø.

Les også:

Nordnorsk sommer

33 steder fikk nordnorsk sommerdag som vil si mellom 15–20 grader. Dette gjaldt for både Nordland, Troms og Finnmark.

Narvik havnet på femteplass sammen med Harstad. Begge stedene ble det målt 17,3 grader. På tredjeplass kom Birtavarre med 17,5 grader, mens Skibotn tok fjerdeplass med 17,4 grader.

På Fagernesfjellet, 1000 meter over havet, ble det målt 7,3 grader.

Betydelig skredfare

Sol og varme er definitivt etterlengtet her i nord, men med varme kommer også en del farer. NVE har gått ut og sagt at det er 90 prosent sjanse for at det blir en stor vårflom i både nord og sør. Det er også meldt om stor fare for naturlig utløste snøskred, sørpeskred og jordskred som følge av mye snø som skal bort.

– Søndag er det betydelig snøskredfare i Ofoten. Unngå derfor soleksponert bratt terreng. Det er fare for store naturlig utløste skred på grunn av økende temperaturer høyt til fjells, skriver varsom.no.

– Størst fare er det utover dagen når sola har stått på en stund. Høyt til fjells er det et aktivt lag med kantkorn som kan gi store naturlig utløste skred når temperaturen er høy.