Gå til sidens hovedinnhold

Idrettsjurist mener skitoppene er inhabile i VM-avgjørelsen

Artikkelen er over 3 år gammel

Generalsekretæren og presidenten i Norges Skiforbund er ikke egnet til å kunne vurdere søknadene om VM i alpint, mener idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner.

Det sier han overfor NRK.

Både Narvik og Hafjell/Kvitfjell ønsker seg alpin-VM, og nå er det opp til skiforbundet å bestemme hva som skal bli Norges søkerby.

Forrige uke mottok skiforbundet søknadene om VM i alpint fra Narvik og Kvitfjell/Hafjell. Nå skal disse behandles av administrasjonen i Norges Skiforbund, som skal gi en innstilling til skistyret. Deretter skal skistyret avgjøre hvilken av de to søknadene som blir sendt til Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Det er bare ett problem. Flere sentrale personer i både administrasjonen og skistyret har åpenbare koblinger til Hafjell/Kvitfjell.

NRK har utarbeidet en liste med koblinger:  (kilde: proff.no):

  • Generalsekretær Stein Opsal er kontaktperson i Hafjell Idrett AS, styreleder i Kvitfjell Idrett AS, styreleder i Hafjell Idrett AS og styremedlem i Hafjell – Kvitfjell Alpin AS.
  • Assisterende generalsekretær Ingvild B. Berg er styremedlem i Hafjell Nasjonalanlegg AS.
  • President i Norges Skiforbund Erik Røste er styreleder i Hafjell Nasjonalanlegg AS.
  • Visepresident i Norges Skiforbund Eva Tine Riis-Johannessen er nestleder i Alpin Hafjell-Kvitfjell AS.
  • Leder i alpinkomiteen Ola Evjen er styreleder for alpint og styremedlem i Kvitfjell Idrett AS.

Les også

Sportsprofil om VM-planene: - En gjeng gale nordlendinger på jakt etter hevn

 

Ikke egnet

Dette får idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner til å konkludere med at ingen av de nevnte personene er egnet til å vurdere VM-søknadene.

– Etter min oppfatning er det klokkeklart at de personene du nevner er inhabile til både å tilrettelegge grunnlaget for en avgjørelse og delta i selve avgjørelsen, slår Kjenner fast.

Han mener at skitoppenes ulike funksjoner og verv i Kvitfjell/Hafjell gjør dem til en part i saken i lovens forstand, og at de derfor ikke kan behandle søknadene på noen som helst måte.

Kjenner er også tydelig på at generalsekretær Opsal er inhabil, noe som i tilfelle gjør at VM-søknadene definitivt ikke kan behandles av skiforbundets administrasjon.

– Generalsekretæren er inhabil. Han kan derfor ikke «tilrettelegge grunnlaget for avgjørelsen», slik det står i § 2–8 (1). Han kan med andre ord ikke forberede saken for styret. Merk at inhabilitet i administrasjonen smitter nedover i systemet. Når generalsekretæren er inhabil, er også alle hans underordnede i administrasjonen inhabile, påpeker idrettsjuristen.

Les også

Dette kan forsinke Narviks VM-drøm

 

Skiforbundet ser det ikke som en problemstilling

Generalsekretær Opsal avviser at det er habilitetsproblemer i den aktuelle saken.

– Det ser jeg ikke som en aktuell problemstilling i det hele tatt, konstaterer han overfor NRK.

– For det første vil innstillingen til skistyret være en grundig evaluering – også ved ekstern ekspertise. Jeg ser bort fra det som en problemstilling. Vi skal gjøre en grundig og god jobb og vurdere de to kandidatene helt objektivt, gjentar Opsal.

Noen dager etter NRKs intervju med generalsekretæren, publiserte skiforbundet følgende redegjørelse på sine nettsider:

– Skiforbundet har de siste dagene fått flere spørsmål om at forbundet har styreplasser i Sameiet Kvitfjell Nasjonalanlegg og i Hafjell Nasjonalanlegg AS. Bakgrunnen for dette er at det er dannet selskaper med kommunene for å være berettiget offentlige milder (spillemilder) til nasjonalanleggene. Det er en forutsetning fra Kulturdepartementets side for å kunne få status som nasjonalanlegg i kommersielt drevne anlegg. Etter at et nytt skistyre er valgt i juni, skal det oppnevnes hvem fra Norges Skiforbund som skal sitte i disse styrene i kommende to års periode. I tillegg skal det også oppnevnes medlemmer til styret i Hafjell Kvitfjell alpin AS. Men vi kan allerede nå informere om at ingen av skistyrets medlemmer som skal være med å ta den endelige avgjørelsen om VM-søknaden, er aktuelle styrekandidater i Sameiet Kvitfjell Nasjonalanlegg eller Hafjell Nasjonalanlegg AS.

Les også

Bodø-ordføreren: – Vi trenger et VM i Narvik fordi verden fortjener det!

 

Opsal lover gjennomgang

Opsal svarer slik når NRK konfronterer ham med Kjenners vurderinger:

– Over påske skal Norges Skiforbund ha en gjennomgang knyttet til dette temaet, også når det gjelder administrasjonen. Vi ønsker naturligvis å være svært ryddige i prosessen. Jeg ønsker ikke å gå inn i detaljer rundt dette nå, men det er naturlig å se på alle problemstillinger og derfor skal vi ha den nevnte gjennomgangen. Det er viktig å understreke at arbeidet med søknadene ikke har startet, og at man også vil benytte ekstern, uavhengig ekspertise i prosessen.

Kommentarer til denne saken