Spillet om VM-søknad i alpint

VM i alpint i Narvik kan by på spektakulære bilder. Men kampen om arrangementet kan bli hard.

VM i alpint i Narvik kan by på spektakulære bilder. Men kampen om arrangementet kan bli hard. Foto:

Av
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

MeningerHer ligger dagens lederartikkel i Gdbrandsdalen Dagningen - lokalavisa for Lillehammer:

Både Hemsedal og Narvik har meldt seg til kamp om å bli Norges kandidat til å søke om VM i alpine grenser. Hafjell og Kvitfjell misliker konkurransen. Et forsøk på å bruke avtalen om nasjonalanlegg mot sine konkurrenter, ble denne uka effektivt torpedert av kulturminister Linda Helleland (H).

Narvik er den største utfordrerentil Kvitfjell og Hafjell. Idretten i Nord-Norge står tilsynelatende samlet bak et slik kandidatur. Det er ikke usannsynlig at også andre deler av idrettsnasjonen lar seg begeistre av hvordan spektakulære, nordnorske omgivelser nå brukes for alt hva det er verdt i en nasjonal konkurranse om å få bli søker.

Narvik har anlegg og infrastruktur til å kunne påta seg et slikt arrangement, er budskapet fra nord. Det må bety at det ikke påløper investeringer som trekker midler fra andre av idrettens tiltak i landsdelen, og heller ikke fra eventuelle tiltak som kreves for å holde oppe standarden på våre nasjonalanlegg. Dette må skiforbundet nå vurdere. Er påstanden rett, står Narvik sterkt. Dersom den ikke stemmer, får Narvik et troverdighetsproblem.

Les også: Her er prislappen på VM-søknaden

Les også: - Narvik får lov til å søke

Vi er ikke overrasket over at nasjonalanleggene utfordres i VM-kampen, etter å tapt tre forsøk på å bli VM-arrangør. Vi forstår likevel den skuffelse det vil utløse i Kvitfjell/Hafjell dersom skiforbundet skulle velge en annen kandidat.

Et nasjonalanlegg er mer enn fysisk infrastruktur. Både anleggseier og hordene av frivillige som har tjent skiforbundet ved å lage internasjonal skifest hvert eneste år i mange år, vil ha problemer med å forstå at de blir tilsidesatt. Også det må skiforbundet ta med i sine vurderinger. Dette handler om mer enn i hvilke fjellsider det skal kjempes om VM-titler i 2025. Det handler også om norsk alpinsport både før og etter et mesterskap.

Kvitfjell/Hafjell mener å ha sterke kort på hånda i en konkurranse med Narvik og Hemsedal. Mange år med verdenscup i Kvitfjell har bekreftet både gjennomføringsevne og gjennomføringssikkerhet. Skiforbundet må vurdere hvordan de skal ta vare på og videreutvikle dette. Det kan bli vanskeligere dersom Kvitfjell/Hafjell skvises i kampen om VM-kandidaturet.

Les også: Skiforbundet: Kulturministeren har sagt ja, og det er godt nok for Norges Skiforbund

Les også: Hafjell og Kvitfjell har ikke gitt opp muligheten for at Narvik likevel ikke kan søke VM i alpint.

Artikkeltags