Historisk vandring til Nedre Hundalen og Katterat

Vera Steine, Per Henrik Mørk og  Steingrim Sneve bak modellen av Nedre Hundalen som Mørk har bygget.

Vera Steine, Per Henrik Mørk og Steingrim Sneve bak modellen av Nedre Hundalen som Mørk har bygget. Foto:

Lørdag 17. juni inviterer Ofoten slekts- og historielag til årets første historiske vandring.

DEL

Turen begynner på Narvik stasjon hvor modellbygger Per Henrik Mørk vise frem modellen han har laget over Nedre Hundalen. Deretter går turen med toget til Katterat stasjon, og derfra til det gamle administrasjonsstedet nedenfor Katterat.

Det forteller Hilde Berg i Ofoten slekts- og historielag.

Nedre Hundalen slik stedet så rundt 1901.

Nedre Hundalen slik stedet så rundt 1901. Foto:

Et levende lokalsamfunn

Den gamle anleggsveien fra Rombaksbotn opp til jernbanetraseen på fjellet gikk til Nedre Hundalen, der den delte seg i en vei til Katterat og en vei til Bjørnfjell. I veikrysset her var det bosetting, med kafé, skole/forsamlingshus, stall, boliger mm. Nedenfor lå det et kraftverk og en linbanestasjon.

Alt dette er gjenskapt i en modell over området som Per Henrik Mørk har bygget.

 Modellen står for tiden på Narvik stasjon. Den skal først besøkes, før turen går til Katterat og ned til Nedre Hundalen.

En lett tur

- Det er en strekning på 1,5 km på forholdsvis god sti, men det kan være vått noen steder. Her er det omvisning blant ruinene som står igjen av husene, og det er også mulig å gå ned til det gamle kraftverket som er et stykke nedenfor.

- Det er bålplass i området, så hvis været innbyr til det blir det kaffekoking og mulighet for pølsegrilling. Senere er det mulig å få en liten guiding i Katteratområdet, før toget går tilbake til Narvik senere på ettermiddagen, forteller Hilde Berg.

Oppmøte på Narvik stasjon lørdag formiddag én time før toget går til Katterat.   Deltakerne må selv kjøpe billett til toget. 

Artikkeltags