Kunstforeningen har tatt en kunstpause – men nå blåses det liv i galleriet midt i sentrum av Narvik

Lidenskap: Billedkunstneren Kurt Edvin Blix Hansen fra Beiarn gjenåpner Galleri Lofoten med en omfattende separatutstilling. Han presenterer både nye og eldre arbeider fra en stor produksjon.

Lidenskap: Billedkunstneren Kurt Edvin Blix Hansen fra Beiarn gjenåpner Galleri Lofoten med en omfattende separatutstilling. Han presenterer både nye og eldre arbeider fra en stor produksjon. Foto:

Galleri Ofoten har våknet av tornerosesøvnen og presenterer malerier, etsninger, tresnitt og akvareller av den nordnorske kunstneren Kurt Edvin Blix Hansen.

DEL

– Jeg har registrert at Narvik kunstforening bokstavelig talt har tatt en kunstpause. I realiteten ligger de nede grunnet mangel på rekruttering, men de er jo tross alt 70 år i år, sier Bjørnar Mikkelborg.

Han er langt fra nedlatende og har forståelse for at det er mye arbeid involvert i å formidle kunst og forsøksvis øke interessen for billedkunst.

En ekstra dimensjon

– En kunstforening bør jo ha som målsetning å arrangere utstillinger med visuell kunst og kunsthåndverk for byens innbyggere. Når det av ulike årsaker ikke er praktisk gjennomførbart, får noen andre ta på seg spanderhatten og sørge for litt ekstra påfyll av håndfast kultur, sier Mikkelborg smilende.

– Derfor har Kulturhuset tatt initiativ til å blåse liv i Galleri Ofoten og sørge for at det blir utstillingsmuligheter til lokale og regionale kunstnere og være et springbrett for unge, uetablerte kunstnere. Målet vårt er å arrangere fra to til fire utstillinger i året.

– Å ha et et større galleri eller kunsthall i Narvik er viktig, mener den selvbestaltede kuratoren.

– Det er langt til nærmeste kunstmuseum.

Profilert førstereisgutt

Den første kunstneren som stiller ut i lokalene i kulturhuset er den nordnorske maleren og grafikeren Kurt Edvin Blix Hansen fra Beiarn. 66-åringen satte sjøbein i tidlig alder, men gikk i land i Trondheim og utdannet seg ved byens kunstakademi. Han debuterte tilbake i 1985 og har siden hatt en rekke separatutstillinger, er innkjøpt av Nasjonalgalleriet og Kulturrådet. Han står bak en rekke sentrale utsmykninger og var festspillutstiller i Harstad i 1995. Opp gjennom årene har han samarbeidet med flere sentrale norske billedkunstnere som Håkon Gullvåg og Håkon Bleken.

– En genuin lidenskap for det du gjør er helt avgjørende for at du skal lykkes med det kunstneriske uttrykket. Derfor har jeg kalt min utstilling for «Lidenskap».

Blix Hansen arbeider i grenselandet mot det abstrakte, gjerne i det store formatet. Han er sterkt inspirert av natur, og spesielt det arktiske.

Utstillingen åpner for publikum lørdag.

Artikkeltags