Det var noe rektor Anne Husebekk la vekt på i sin tale, under åpningen av jubileumsåret fredag.

Det skriver UiT i ei pressemelding.

– Merk dere tallet 58.000. Det er det estimerte tallet på studenter som er uteksaminert fra UiT gjennom historien. De fleste blir værende igjen i Nord-Norge etter studiene og bidrar til verdiskapning i landsdelen. UiT vil spille en enda viktigere rolle for utviklingen i Arktis de neste 50 årene enn de 50 årene vi legger bak oss, sa Husebekk i sin tale i Tromsø fredag.

På storskjerm på alle studiestedene holdt statsminister Erna Solberg gratulasjonstale til universitetene. I videoen fremhevet statsministeren blant annet at UiT har vært en pioner og en nybegynner på mange områder. Blant annet for et bedre helsevesen.

Stolt av Narvik

På alle studiestedene fredag ble det sendt opp fyrverkeri, og Narvik var ingen unntak. Fargerike smell kom på himmelen 14.30.

– Etableringen av et universitet i Nord-Norge ble i sin tid omtalt som et eksperiment. En kan i ettertid si at det var et vellykket ett, sa dekan Bjørn Solvang ved IVT-fakultetet i Narvik etter smell-åpningen.

Han dro frem den første etableringa av høyere utdanning i Narvik og til dagens universitet.

Ordfører Rune Edvardsen var også på plass under åpningen.

– Jeg er stolt av UiT og UiT i Narvik. Fusjonen gjør at miljøet i Tromsø kan spille på sterke fagmiljø i Narvik. Jeg opplever at UiT i Narvik ikke bare har vært en hjørnesteinsbedrift i byen, men stadig oftere omtalt som navet i samfunnsutviklingen i lokalsamfunnet.

Feires gjennom året

50-årsjubileet skal feires gjennom hele året, og foreløpig er det lagt inn rundt 300 arrangementer knyttet til jubileet, året gjennom.

– Alt fra lunsjkonserter til lørdagsuniversitet og teaterforestillinger. En del skal markeres i Narvik også, vi skal blant annet ha fire lørdagsuniversitet i løpet av året, sier kommunikasjonsrådgiver i Narvik, Espen Eidum.

Åpent universitet

Ideen med lørdagsuniversitet har de hentet fra Tromsø, hvor arrangementene skal være populære.

– Det er åpne foredrag med tema du ikke engang visste du hadde lyst til å lære mer om, og selvfølgelig er det fagfolk fra UiT som foredrar.

En del av lørdagsuniversitetet er å lære mer om det som blir tema for dagen, men formålet er også å la publikum lære mer om hva som foregår på universitetet.

– UiT er også hovedsamarbeidspartner med Vinterfestuka, så det blir arrangementer knyttet til både at vi er samarbeidspartner med Vinterfestuka og at vi skal feire 50-årsjubileum.

Se opptak av fyrverkeriet i opptak over saken.