Mange har startet vårrengjøringen, men: Det er ikke lov å brenne søppel

FORBUDT:  Det er kun lov å brenne rene materialer  det vil si trevirke som ikke er behandlet. Trevirke med maling, beising, impregenering og så videre må fraktes til offentlig godkjent søppelmottak, fortsetter Marianne Dobak Kvensjø i Narvik kommune. Arkivbilde

FORBUDT: Det er kun lov å brenne rene materialer det vil si trevirke som ikke er behandlet. Trevirke med maling, beising, impregenering og så videre må fraktes til offentlig godkjent søppelmottak, fortsetter Marianne Dobak Kvensjø i Narvik kommune. Arkivbilde

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Tommelfingerregelen er at det kun er rene materialer som er lov å brenne, sier enhetsleder Marianne Dobak Kvensjø i Areal og samfunnsutvikling i Narvik kommune.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Mange har allerede startet vårrengjøringen og ryddet i kjellere, uthus og hager. Noen har kanskje pusset opp eller bygd. Om noen ønsker å sette fyr på hauger med skrot, må de tenke seg om.

Lovverket regulerer

Narvik kommune presiserer at det ikke er lov å tenne på hva som helst. Lovverket regulerer hva som er lov å legge på bålet, og hva som må fraktes til godkjente mottak for avfall.

Det er kun lov å brenne rene materialer det vil si trevirke som ikke er behandlet. Trevirke med maling, beising, impregenering og så videre må fraktes til offentlig godkjent søppelmottak, fortsetter Marianne Dobak Kvensjø og minner om at det er flere grupper avfall som kan leveres gratis til mottak: Maling, olje, lim, lakk, syrer. EE-avfall som telefoner, el-verktøy og batterier. I tillegg er det gratis å levere bølgepapp, blandede metaller, kreosotholdige materialer, og CCA-impregnerte materialer (krom- eller arsenbehandlete materialer).

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

Formålet med forbudet er å forhindre forurensninger og helseproblemer som følge av slik brenning av avfall. Ukontrollert brenning av avfall gir utslipp av helse- og miljøfarlige stoffer som tjærestoff, dioksiner og tungmetall, sier enhetslederen. Disse utslippene kan gi en forverret forurensningssituasjon fordi det blant annet dreier seg om ikke nedbrytbare stoffer som oppkonsentreres i næringskjeden. Røyk fra slik brenning kan også føre til helsemessige ubehag og problemer.

Brannsikkerhet

Foreløpig er det lov med halmbrenning i jordbruket, flatebrenning i skogbruket, bråtebrenning og brenning av tørt hageavfall samt opptenning/brenning av avispapir i vedovner hjemme eller på hytta.

Vi oppfordrer kommunens innbyggere med å være svært varsom dersom man ønsker å brenne det tørre hageavfallet. I tillegg til masse sjenerende røyk må man også tenke på brannsikkerhet, påpeker Marianne Dobak Kvensjø.

Ønsker du å dele ditt abonnement på Fremover med ett eller flere familiemedlemmer, helt gratis? Les mer om aiD.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Artikkeltags