Blar opp for rallar-dugnad

Dugnads-jubel: Steingrim Sneve ble på vegne av Rombaksbotn grunneier- og brukerlag 100.000 kroner rikere mandag da Paul Carsten Holst og Elling Berntsen i Sparebanken Narvik la 100.000 kroner på bordet til årets vedlikehold og prosjekter i tilknytning til rallarveien fra riksgrensen og ned til Rombaksbotn.Foto: Terje Næsje

Dugnads-jubel: Steingrim Sneve ble på vegne av Rombaksbotn grunneier- og brukerlag 100.000 kroner rikere mandag da Paul Carsten Holst og Elling Berntsen i Sparebanken Narvik la 100.000 kroner på bordet til årets vedlikehold og prosjekter i tilknytning til rallarveien fra riksgrensen og ned til Rombaksbotn.Foto: Terje Næsje

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det blir både sleggeklang og vellyd fra andre verktøy og dugnadsfolk langs rallarveien også denne sommeren.

DEL

– Dugnad og det frivillige arbeidet er noe av det fineste vi har, og da vi kunne lese i Fremover at pengemangel var i ferd med å sette stopp for sommerens planlagte arbeider, bestemte vi oss for å bidra.

Banksjef Elling Berntsen i Sparebanken Narvik kunne mandag invitere leder for Rombaksbotn grunneier- og brukerlag, Steingrim Sneve, til et besøk i banken. Her hadde han en liten gave på lur – 100.000 kroner som kan brukes på rallarveien og prosjekter i tilknytning til denne.

Saken som har utløst bankens giverglede er grunneier- og brukerlagets frustrasjon over at årets tildeling fra Sildvikmidlene er langt mindre enn man hadde håpet.

En søknad om 60.000 kroner til etablering av verkstedbuer langs veien var avslått, mens det man hadde vent seg til som et fast årlig tilskudd til vedlikehold av rallarveien var redusert fra 50.000 kroner til 20.000.

I stedet for et løft i vedlikeholdet lå det dermed an til at årets dugnadsinnsats ville bli utført på sparebluss.

Usynlig innsats

– Jeg gikk forleden over fjellet fra Håkvik til Ankenes. I deler av det våteste terrenget var det, som alltid, lagt ut stokker til å gå på.

– Det slo meg at her var det «noen» som hadde gjort en usynlig dugnadsinnsats. Det er slik dugnad som vi andre har stor nytte av.

– Når det gjelder rallarveien er det dere som er disse «noen» som gjør den usynlige innsatsen. Det er dere som bidrar til lokal bolyst og livskvalitet.

– Vi som lokalbank lever i, av og for lokalsamfunnet. Pengene vi tjener er som sådan lokalsamfunnets. Det tar vi konsekvensen av

– At dere nå mangler penger til å gjøre årets planlagte dugnad er for ille, og derfor skal dere få 100.000 som dere kan bruke fritt på rallarveien, sier Berntsen sammen med nestkommanderende Paul Carsten Holst.

Det er en pengegave som ifølge Steingrim Sneve vil komme godt med.

– Jeg er himmelfallen. Dette var helt uventet, og jeg kan bare si takk. Dette er uvurderlig, og pengene vil bli brukt med det samme sier han.

Forhåndslagre

Blant det de 100.000 vil gå med til er å få ryddet opp etter et større steinras som har gått i vår. Man fikk gjort veien delvis farbar før 800 mennesker gikk Svarta Bjørn Marsjen lørdag.

– Vi har i hvert fall en annen stor steinblokk som må vekk, og til det trenger vi mer enn muskelkraft, og det har vi nå penger til å få på plass, sier Sneve.

En stor del av pengene vil i tillegg gå med på å få etablert to verkstedcontainere i tilknytning til veien.

– I disse kan vi forhåndslagre utstyr slik at vi slipper å frakte dette inn og ut hver gang vi skal gjøre dugnad. Dette vil lette arbeidet vesentlig, sier Sneve.

Han forteller at containerne også vil bli utstyrt med førstehjelpsutstyr og bårer, slik at dette bli en del av beredskapen i tilknytning til det avsidesliggende kulturminnet som ble anlagt i for 130 år siden da Ofotbanen ble bygget.

– I containerne kan vi også lagre en del annet utstyr, som for eksempel grillutstyr og vaskepanner for dem som vil søke lykken etter edelt metall i elva. De mange skoleklassene som bruker veien og området i undervisningen er blant dem som kan ha nytte av dette, sier Steingrim Sneve.

Han anslår at det årlig er et sted mellom fire og fem tusen personer som vandrer rallarveien ned til Rombaksbotn.

Artikkeltags