Gå til sidens hovedinnhold

Åsunn og Hans Ola kjente igjen den terrorsiktede på nyhetene: – Han hadde vi møtt før

Artikkelen er over 4 år gammel

Åsunn Lyngedal og Hans Ola Pedersen reagerte da de så nyheten om den angivelige terroristen som tok åtte uskyldige liv på Manhattan tirsdag. Det var noe kjent med han.

Det var tirsdag verden fikk den grusomme nyheten om enda et terrorangrep. Sayfullo Saipov (29) tok åtte uskyldige liv da han kjørte en lastebil inn i et sykkelfelt ved Hudson River.

Mannen som er utpekt som drapsmann bodde sammen med kone og barn i bydelen Genessee Avenue. En bydel kjent for at det er bosatt mange muslimer.

Åsunn Lyngedal og familien var på ferie i New York i juli i år. Da de skulle reise hjem ringte de en Uber, som kan sammenlignes med en privat drosje. Drosjesjåføren var mannen som tirsdag ble utpekt som drapsmann i terrorhandlingen ved Hudson River.

En hyggelig mann

– Jeg begynte å tenke om det kunne være han da jeg hørte på nyhetene at han var 29 år, kjørte lastebil og var fra Usbekistan. Så jeg fant fram kvitteringen fra turen til flyplassen og der sto navnet Saipov, forteller Hans Ola Pedersen.

Det er ikke hver dag man husker drosjesjåførene man er i møte med, men turen til flyplassen ble en ekkel opplevelse for familien.

– Vi satt oss inn i drosjen, han var en rolig og hyggelig mann. Han fortalte oss om broren som jobbet i Ohio, at han kom til USA for å finne seg en jobb, at han hadde kone og barn og at han var muslim, forklarer Lyngedal.

Aggressiv

– Han fortalte at han var veldig sliten, han kjørte lastebil for broren og kjørte drosje i tillegg for å få det til å gå rundt. Jeg sympatiserte veldig med mannen fordi han jobbet så mye og var så sliten, minnes Pettersen.

Turen startet som en vanlig drosjetur, mannen snakket om livet i USA, Pedersen snakket om livet i Norge. Etter hvert som de kjørte ut på motorveien kom det en bil bak dem og presset på.

– Saipov var veldig sliten og kjørte litt merkelig. Dette gjorde at sjåføren i bilen bak ble irritert og begynte å presse på bak oss, forklarer Pedersen.

Drosjesjåføren endret seg raskt fra rolig til aggressiv og stanset drosjen midt på motorveien i en 110 sone.

– Han røsket opp døra og gikk bak til bilen og ville slåss med dem, han var tydelig aggressiv, forteller Pedersen.

Skal jeg banke dem?

– Han spurte meg om han skulle banke dem, om det var viktig for oss at han slo dem ned. Men jeg sa til han at det var ikke viktig for oss og ba han om å kjøre oss til flyplassen.

I bilen satt det to unge arabere, ifølge drosjesjåføren selv.

– De later som de er muslimer, men de drikker, hadde han sagt da han kjørte videre.

Drosjesjåføren kjørte videre etter å ha kjeftet ut de to araberne som satt i bilen bak, men det tok ikke lang tid før de begynte å presse på bilen igjen.

– De kjørte opp på sidene av bilen og latet som de ble å kjøre inn i siden vår eller presse oss av veien, forteller Lyngedal.

Hang ut av vinduet

– De ville nok at drosjesjåføren skulle stoppe, og hva ville skjedd da?, undrer Pedersen.

– De to araberne hang ut av vinduet og ropte, mens de kjørte opp på siden vår. Drosjesjåføren ble enda mer aggressiv og stemningen i bilen ble svært tett, forteller Lyngedal.

Drosjesjåføren tok etter hvert av og inn på en annen motorvei, da kjørte den andre bilen videre.

– Da vi endelig ramlet ut av bilen på flyplassen var vi så lykkelig for at vi var på tur hjem, sier Lyngedal.

– Hvorfor han reagerte slik vet jeg ikke, men drosjesjåføren endret helt personlighet. Han gjorde seg vanskelig ovenfor de to araberne og det virket som han synes det var gøy, forteller Lyngedal.

Kjente det i magen

Da det ble kjent at det var han som hadde drept åtte stykker i New York tirsdag og at han har planlagt dette i overkant av ett år kjente Lyngedal det litt i magen.

– Det er veldig ekkelt å tenke på at han hadde planlagt å ta liv parallelt med at vi satt på han i Uberen.

– Jeg reflekterte litt over det, enn hvis han hadde tenkt at nå sitter det fire nordmenn i bilen, jeg gjør det bare nå?, sier Pedersen

– Vi har snakket om han i ettertid, men det var ingenting han sa da som skulle få meg til å tenke at han var radikalisert, presiserer Lyngedal.

– At han gikk ut midt på motorveien er jo livsfarlig og at han reagerte slik tyder på at han ikke var helt stabil, mener Pedersen.

– Han har nok allerede da hatt mye tanker i hodet.

Fornøyd

Ifølge VG har mannen i ettertid av terrorangrepet sagt at han er fornøyd med det han har gjort.

I tillegg til de åtte drepte ble 12 fraktet til sykehus med forskjellige skader. Noen måtte amputere, mens andre hadde alvorlige skader i hode, nakke, rygg og bryst, sa visepolitimester John Miller i New York-politiet under en pressekonferanse onsdag.

Saipov skal ha innrømmet i avhør at han ble inspirert av å se videoer fra terrororganisasjonen IS, og at planleggingen av angrepet startet allerede for ett år siden. Påtalemyndigheten har beslaglagt 90 videoer og 3800 bilder fra hans to mobiltelefoner, blant annet av IS-fanger som blir halshogget, skriver VG.

Kommentarer til denne saken