Tradisjonen tro har Museum Nord et spekket program under Vinterfestuka. Rundt 2000 besøkende er innom museet i Administrasjonsveien i løpet av festuken – det er mer enn det er turister om sommeren.

Sammenlagt ukeprogram er Museet Vinterfestukas største enkeltarrangement.

Det tradisjonelle programmet har noen nyheter i år – spesielt er det Rune Moans prosjekt som er beundringsverdig.

Museets tegner har brukt tre år og 300–400 fotografier for i detalj å rekonstruere LKABs malmhavn slik den så ut før krigen.

– Om det finnes, er det svært få bilder av malmhavna før krigen. Det har vært en utrulig stor jobb av Rune å rekonstruere dette bildet. Han har brukt mye tid på å faktasjekke, lete etter gamle bilder og informasjon, sier museumsformidler Jaroslav Bogomolov.

Rekonstruksjonen er tegnet og vil være utstilt i et format på 2x1 meter i museet.

En annen utstilling som har rykte på seg for å være spennende er fra det samiske museet Vàrdobàiki i Evenes. De har laget ei utstilling med foto og fortellinger om livet til de som bodde i området for hundre år siden.

– Her er det mye historie og viktige begivenheter. Det er bra at den samiske historien kommer mer frem. Og det er mye historie i denne utstillingen som ikke er fra samisk opphav også, så det kan man glede seg til, sier Bogomolov.

Ny direktør

Den nye museumsdirektøren på Ofoten museum kastes rett inn i jobben når han starter i den nye jobben. 1. mars går den tidligere rektoren ved Skistua barneskole, Jon Framnes inn dørene på museet som direktør.

– Det skal bli artig og spennende. Vinterfestuka blir min første læreperiode om museet og VU, så det blir veldig spennende, sier Framnes.

Alt er planlagt allerede, så han skal bare følge spent med.

Han går fra jobben som rektor ved Skistua skole og det blir ei helomvending i arbeidsoppgaver når han kommer inn på museet. Det gleder han seg til.

– Jeg gleder meg som en unge til å starte nå – spesielt rett i VU. Så håper jeg at vi får besøk fra skolene slik at jeg får møtt ungene også.

Museumsformidleren Jaroslav Bogomolov sier at museet gleder seg til at Framnes skal starte og håper at narvikfolk kommer innom museet for å hilse på.

– Han vil være her under VU og da håper vi at folk kommer å hilser på.

Framnes selv kan avsløre at han har noen tanker og planer om museet fremover, uten at han vil røpe hva han pønsker på.

– Det skal jeg komme tilbake til, men jeg håper vi kan få narvikinger til å bruke museet enda mer enn i dag, sier den påtroppende direktøren.

 

Hørt og opplevd på jernbanen

I museets program ligger også Johnny Mobakken som har jobbet 40 år på jernbanen. Museumsformidler Jaroslav Bogomolov og de andre ansatte på museet klarte å overtale Mobakken til å fortelle muntre historier han har hørt og opplevd på jernbanen gjennom 40 de siste 40 år.

– Det tok litt overtaling, men han blir med. Og med hans fortellerkunst og som amatørskuespiller fra teaterlaget tror jeg det blir meget bra, sier Bogomolov.

For ti år siden startet museet opp med å ha utstillinger fra narvik-fotografer som skiller seg litt ut. I år er det Carlos Aunmo som debuterer som utstiller på museets 10-års jubileum med narvik-fotografer.

 

Utstillingen heter «Mitt nordnorske eventyr» som viser originale og overraskende dyr -og naturbilder.

Museumskinoen er en kjent og kjær tradisjon for besøkende av museet i VU. I år spiller museet av en film som ikke har vært spilt på museet tidligere.

– Vi prøver å unngå å vise de samme filmene, så kom vi over NRK-filmen «Malm og Bane» fra 1979. Den tar deg med fra Kiruna til Narvik med toget, der får du også se gamle Narvik og hele Demag-anlegget i drift, sier Bogomolov.

Og som vanlig vil det være VU marked og kafé på museet.

Fem nye utstillere skal ha marked på museet i Vinterfestuka.

– For mange er museet blitt en viktig del av Vinterfestuka og det er i VU vi får besøk av de Narvikingene.

– Nå er det et «rotteræs» frem til åpningen av VU, men det er da narvikfolk viser hvor mye de setter pris på museet sitt, sier Bogomolov.