Rana Blad: – Jeg håper egentlig foreldre og besteforeldre leser denne boka sammen med barna sine, for det er vår generasjon som har mest å lære når det gjelder å ta vare på kloden. Barn og unge er mye mer miljøengasjert, sier Nina Hanssen fra Narvik.
Trebarnsmoren, forfatteren, journalisten, foredragsholderen, fagforeningslederen og gründeren fra Lørenskog har valgt et høyaktuelt tema når hun om få dager er aktuell med sin første barnebok:
Plastforsøpling.
Med hvalen som endte opp på et strand utenfor Sotra som inspirasjon – samt altså en enslig flamingo på en strand i Kenya.
Dyr i sentrale roller
– Jeg og de tre sønnene mine skulle besøke innsjøen Lake Nakuru, der det er to millioner flamingoer. Men da vi kom ned på stranda, sto det én enslig flamingo der, omgitt av masse søppel. Det var så trist å se et flott flokkdyr i denne situasjonen, og vi begynte å lage historier om hva den gjorde der alene. Ideen til boka kom der og da, og både gutta mine og flere av vennene våre i Kenya bidro med viktig dugnadshjelp for å utforme historien, sier Nina Hanssen.
Hun bodde selv to år i Kenya og jobbet to år i dagsavisa Daily Nation tidlig på 90-tallet, og kjenner Afrika godt fra en rekke besøk både i Kenya og flere andre land.
I fjor var hun hovedtaler og snakket om FNs bærekraftsmål og likestilling under en stor gründerkonferanse i Nigeria, og hun har holdt «Kvinner Kan»-kurs for sør-afrikanske vinarbeidere og på Zanzibar.
I boka «Den siste flamingoen» har flere afrikanske dyr sentrale roller, men historien handler først og fremst om den norske 11-åringen June og Frans Flamingo fra Kenya.
– Det er nettopp møtet med dyrelivet som vekker miljøengasjementet hennes. En dag hun renser en fisk på mammas jobb i Lofoten, oppdager hun at magen er full av plast. Mens hun før fjernet søppelet før hun tok bilder av den fine naturen der hun bor, begynner hun nå å rydde strendene, forteller Nina Hanssen.
Bekymring i bunnen
Parallelt med historien om June, blir en flamingo i Kenya forlatt av flokken og fortviler over all søpla turistene legger igjen. Også en impala, en løve som har satt fast foten i et tau viklet rundt et tre og en elefant som har satt seg fast i en presenning er med.
– Dyra har det til felles at de er offer for menneskenes forsøpling, og de hjelper hverandre. June møter alle fire da hun kommer til Kenya, og selv om de ikke har noe felles språk, forstår de hverandre. Det utvikler seg til et slags opprør fra barn og dyr mot the Establishment. Jeg har tro på barn, dyr og kvinner! ler Nina Hanssen.
– Har du skrevet en dommedagsbok for barn?
– Nei. Dette er en historie som er både spennende og morsom, men i bunnen ligger jo bekymringen for hva vi gjør med kloden og at det vil være mer plast enn fisk i havet i 2050 hvis vi ikke stopper opp og endrer vanene våre.
Vil engangsplasten til livs – nå foreslår de forbud
– Er du klimaoptimist selv?
– Ja, jeg føler at vi ikke kan være noe annet. Alternativet er jo at man ikke har tro på at vi kan endre situasjonen. Men vi må selv være med og bidra for å få til en endring, og dette er mitt bidrag. Håpet mitt er at denne boka skal føre til en økt bevissthet, sier Nina Hanssen.
Ba Gro skrive forordet
Den tidligere Ap-politikeren fra Lørenskog har i godt voksen aldetr også blitt maratonløper, og sier hun først og fremst henter energi fra møter med andre mennesker.
– Jeg er nysgjerrig i utgangspunktet, og det gjør at jeg blir kjent med folk fort og på en nær måte. Det åpner som regel dørene til noe mer, og det er sånn jeg lever livet mitt, sier Nina Hanssen.
En av dem hun er blitt kjent med er tidligere statsminister og miljøvernminister Gro Harlem Brundtland, og da hun ba Gro skrive forordet til boka, fikk hun ja nesten med én gang.
– Hun ble veldig ivrig da hun hørte om temaet, forteller forfatteren.
Hun fikk også artisten Nina Kvanmo – barnebarnet til den legendariske SV-politikeren Hanna – til å lage singelen «Flamingo Lingo», som lanseres samtidig med boka i Lørenskog bibliotek lørdag 25. mai klokka 13.
– Jeg gleder meg, og jeg er veldig spent. Hittil har jeg bare skrevet faktabøker, og det er ikke bare-bare for en journalist å skulle slippe seg fri. Men jeg tror jeg har klart det, sier Nina Hanssen.
Før hun legger til:
– Og boka er jo basert på fakta, da!