– Personen Thorvald var så voldsomt godt likt

Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg ankommer bisettelsen til Odvar Nordli i Tangen kirke.

Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg ankommer bisettelsen til Odvar Nordli i Tangen kirke. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag ettermiddag kom nyheten om at Thorvald Stoltenberg er død. Det vil være et savn for Nord-Norge, ifølge Narvik-politikere.

DEL

– Det kom overraskende på. Han var så utrolig aktiv hele tida, også som pensjonist.

Det sier Roger Bergersen, leder i Narvik Arbeiderparti.

Holdt kontakten med grasrota

Bergersens beskrivelse av Stoltenberg forteller om en mann som hele livet var opptatt av å holde kontakten med mennesker, både topp-politikere og grasrota.

– Han reiste land og strand, og holdt god kontakt med partiet både på kommune- og fylkesnivå, men også med enkeltmedlemmer her i Narvik, forteller Bergersen.

På grunn av sitt sterke engasjement for nordområdene hadde Stoltenberg alltid en høy stjerne hos Bergersen

– For oss i Nord-Norge var han en bauta av en politiker, med sterk interesse for både Nord-Norge spesielt og nordområdene generelt, sier Arbeiderparti-lederen.

To tanker i hodet

Bergersen møtte flere ganger, både i sitt virke som politiker og som redaktør. Han mener en av Stoltenbergs fremste egenskaper var hans evne til å ha to tanker i hodet på samme tid.

Saken fortsetter under bildet.

Leder av Narvik Arbeiderparti, Roger Bergersen, omtaler Thorvald Stoltenberg som en nordnorsk bauta.

Leder av Narvik Arbeiderparti, Roger Bergersen, omtaler Thorvald Stoltenberg som en nordnorsk bauta. Foto:

– I sitt utenrikspolitiske perspektiv har han også forstått betydninga av nordområdene og det samarbeidet som har vært her mellom Norge og Russland, og for så vidt også Finland og Sverige.

– Han var en Nord-Norge-politiker samtidig som han var en internasjonal politiker av særdeles god støpning, mener Bergersen.

Personen Thorvald

En annen narviking som kjente Stoltenberg godt, er Olav Soleng, tidligere leder av Narvik Arbeiderparti og tidligere rektor ved det som den gang var Høgskolen i Narvik.

For ham var Stoltenberg mest av alt en person som satte stor pris på mennesker. Det han først og fremst vil huske den tidligere utenriksministeren for, er hvordan han møtte mennesker.

– Det som var så enestående ved ham er den vennligheten og varmen som han først og fremst viste enkeltmennesker.

– Hadde han truffet dem én gang, huska han dem. Han fant alltid interesse for mennesker, forteller Soleng.

Kompromissets forkjemper

Solvang traff den profilerte Ap-politikeren mange ganger, og de siste gangene foregikk dette hjemme hos Stoltenberg selv.

– Det har vært gode minner å ta med seg, sier Solvang.

På spørsmål om hvilken betydning Stoltenberg hadde for arbeiderbevegelsen, sier Solvang at det først og fremst var de forsonende egenskapene hans som vil bli savnet.

– Han hadde en veldig bevisst holdning til kompromisset som arbeidsmetode, og for å bilegge uenighet. Han dyrka kompromisset, og hadde liten sans for kompromissløse og kategoriske holdninger.

Dette kom nok godt med i tøffe politiske tider, men kanskje spesielt da EU-striden var på sitt verste.

– Jeg husker godt hans formidable, men mislykkede innsats i EU-kampen. Han nevnte flere ganger hvilken begeistring han ble møtt med jo lenger nord han kom. Da valgresultatene ble kjent var det noe annet enn han hadde håpa på. Men personen Thorvald var så voldsomt godt likt at det overskygga standpunktene han hadde, som kanskje ble mislikt, sier Solvang.

Artikkeltags