Vurderer kutt i nattog til Narvik

Uvisst: Hvor mange nattog som vil korrespondere mellom Narvik og Stockholm og Narvik etter 2018 er uvisst. Det svenske Trafikverket ser på muligheten til å kutte i antall avganger.

Uvisst: Hvor mange nattog som vil korrespondere mellom Narvik og Stockholm og Narvik etter 2018 er uvisst. Det svenske Trafikverket ser på muligheten til å kutte i antall avganger.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det svenske Trafikverket vurderer kutt i nattogene mellom Narvik og Stockholm/Gøteborg.

DEL

Dette fremgår av en utredning som nylig ble lagt frem. Nå ønsker Trafikverket innspill til de mulige endringene.

I dag opererer SJ togene mellom Stockholm og Nord-Sverige. Ett av nattogene går mellom Stockholm og Narvik, mens det andre går fra Stockholm/Gøteborg opp til Luleå. Med dette korresponderer et regiontog til og fra Narvik.

Ikke gå glipp av nyheter! Få tilgang på Fremover+ her.

Avtalen med SJ går ut 2018, og det er i forbindelse med at det skal inngås nye avtaler at Trafikverket ser på alternativer til dagens trafikkmønster.

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

Årsaken handler om økonomi. Den svenske staten bruker 100 millioner kroner i året for å opprettholde trafikken, som ikke er lønnsom.

Det er tre ulike alternativer som nå vurderes. Det ene er å opprettholde avgangene slik som i dag, mens en annen mulighet som vurderes er å kutte en av de to avgangene.

En mellomløsning kan i tillegg være å kjøre to avganger i perioder som anses å være høysesong, mens man tar ned frekvensen til bare en i lavsesong.

Reaksjoner på at det kan komme kutt, har ikke latt vente på seg.

Direktør i Swedish Lappland Visitors Board, Erika Matsson, sier til Sveriges Radio at kutt i nattogtilbudet kan gi stor skade for turistnæringen.

Hun mener to tog i døgnet er nødvendig for at kommunikasjonene skal holde tritt med de behovene turistnæringen har.

–Vi tror ikke på et alternativ som er det motsatte av det behovet som er, sier hun og beskriver nattogene som en livline for at en del steder skal kunne beholde både servicetilbud og arbeidsplasser.

Også den svenske turistforeningen protesterer mot kutt i togtilbudet. Denne har startet en underskriftskampanje som til nå har rundet mer enn 45.000 signaturer.

Listen med navn skal til sommeren overleveres den svenske regjeringen.

– Vi vil ganske enkelt ha garantier fra regjeringen, SJ og Trafikverket om at nattogene skal bestå, sier turistforeningens generalsekretær, Magnus Ling.

Trafikken med nattogene har siden 2001 sunket jevnt og trutt. Denne trenden snudde imidlertid brått i 2015 da man opplevde en vekst på 26 prosent. Dette innebærer nær 100.000 passasjerer.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Artikkeltags