Nei AUF, et lensmannskontor åpent fire timer i uken gir ikke mer trygghet

Daniel Skjevik-Aasberg.

Daniel Skjevik-Aasberg.

Av

Vi løser ikke morgendagens kriminalitet med gårsdagens politi. Når kriminaliteten endrer seg, må politiet det samme. AUFs ønske om flere lensmannskontorer vil ikke gi mer trygghet, sikkerhet eller et mer operativt politi nært folk.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I Fremover 27. juli skrev to AUF-ere om at regjeringen «skaper lovløse samfunn». Det er en useriøst og uriktig påstand. Siden Høyre-regjeringen tiltrådte, har politiet fått mer enn 1500 flere politifolk og krav om responstid. Da Arbeiderpartiet styrte sist, visste de ikke en gang hvor lang tid politiet brukte på å rykke ut – overhodet. Flere knusende rapporter fastslo at politiet manglet evnen til å bekjempe alvorlig kriminalitet, blant annet terror. Slik er det heldigvis ikke lenger.


Politireformen gjør politiet i bedre stand til å løse sine oppgaver. Samtidig er ikke reformen perfekt. Mye arbeid gjenstår. Vi skal få flere politifolk, bedre responstid og et mer tilstedeværende politi. Samtidig er situasjonen kraftig forbedret. Da Nordland politidistrikt fikk dagens grenser i 2017, var det om lag 387 politi-årsverk i politidistriktet. I dag er det 456 politi-årsverk. Politiet har fått nytt og bedre utstyr, nye biler, nye politihelikoptre og nytt beredskapssenter. Beredskapstroppen er utvidet, politiet trener mer og vi har fått på plass nye operasjonssentraler.


Det AUF «glemmer» å ta med fra evalueringen av politireformen, er at reformen nå begynner å gi resultater. Ressursene er blitt økt, kvaliteten på arbeidet er blitt bedre, og norsk politi etterforsker i dag i langt større grad enn før saker som bare få år siden gjerne gikk under radaren.


En av sakene som øker mest hos politiet, er overgrepssaker mot barn på nett. Overgrepsnettverkene strekker seg gjerne gjennom flere land, byer og kontinenter. Det gjør sakene vanskelige å avdekke. For eksempel har antallet seksuelle overgrep økt med over 160 prosent de siste årene. Vi ser også en økning i antallet ID-tyverier og grov kriminalitet på tvers av land. Dette er arbeid som nå prioriteres.


Et viktig grep med politireformen, er nye politipatruljer på nett. Folk flest og kriminelle er i stadig større grad på internett og sosiale medier. Nettpatruljene er derfor en av formene for nærpoliti i praksis. Politiet er på nett, fordi innbyggerne er på nett og fordi mye av kriminaliteten skjer der. Samtidig skal politiet også være fysisk til stede å bekjempe tradisjonell kriminalitet.


Trygghet og kriminalitetsbekjempelse kan ikke måles i antall lensmannskontor. Hvis AUF hadde sjekket, ville de oppdaget at Tysfjord har et eget lensmannskontor – midt i Kjøpsvik sentrum. Det er i motsetning til AUFs påstand, ikke nedlagt. Det er derimot kun åpent på tirsdager mellom klokken 10-14, altså fire timer i uka. Resten av uka og i feriene er det stengt.


Samfunnet blir ikke nødvendigvis tryggere av flere lensmannskontor. Politiet må være der kriminaliteten er (forhåpentligvis ikke på lensmannskontoret). Dette er skrekkeksempelet på hva debatten om politiet blir; en åpningstids-og-antall-lensmannskontor-debatt. Jo flere ressurser som brukes på politifolk som sitter på et kontor, jo færre ressurser blir det til patrulje, etterforskning, forebyggende arbeid og til trafikksikkerhetsarbeid.


Vi har fått flere politifolk ute i gatene, og færre på kontorene. Når reformen sluttføres i 2020, er politiet bedre rustet enn noen gang til å forebygge og håndtere moderne kriminalitet. Dette er viktig for tryggheten til alle i Norge. Vi kan ikke late som om kriminaliteten er den samme som for tjue år siden. Kriminaliteten og de kriminelle i Norge forandrer seg. Det må også politiet. Jeg har full tillit til politiets arbeid med reformen og at de klarer å plassere sine operative enheter uten diktat fra AUF.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags