Gå til sidens hovedinnhold

NHO vil bygge bytunnel, Hålogalandsveien og utvide Ofotbanen så fort som mulig

Artikkelen er over 1 år gammel

NHO Nordland mener E10 Hålogalandsveien, Narviktunnelen og kapasitetsøkning på Ofotbanen er prosjekter som kan igangsettes hurtig for å skape arbeidsplasser i en utfordrende tid.

– Nå er tiden for å igangsette eller fullføre store prosjekter som både skaper verdier og arbeidsplasser her og nå, men som også legger grunnlag for fremtidens arbeidsplasser og verdiskaping. NHO Nordland mener at å igangsette arbeidet med E10 Hålogalandsvegen er et åpenbart løft som vi trenger nå og fremover, sier regiondirektør i NHO Nordland, Daniel Bjarmann-Simonsen.

I en pressemelding skriver NHO at krisepakkene til nå har handlet om å sikre at vi alle fortsatt har en jobb å gå til. Nå må vi i gang med arbeidet for å skape de nye jobbene som skal trygge velferden vår i fremtiden.

– Vi må gå fra å holde hjulene i gang, til å gi full gass. Den grønne omstillingen av landet fortsetter, og Nord-Norge er en avgjørende del av svaret, skriver organisasjonen i pressemeldingen.

– E10 Hålogalandsvegen er kan iverksettes på kort tid, og vil sammen med Narviktunnelen og kapasitetsøkning på Ofotbanen være prosjekter som kan igangsettes hurtig, og skape arbeidsplasser på kort og lang sikt, slår styreleder i NHO Nordland, Espen Haaland, fast.

– Gryteklare prosjekter

Han legger til at dette er prosjekter som vil danne grobunn og grunnlag for verdiskaping i landsdelen langt inn i framtiden.

– I februar spilte vi inn våre prioriteringer til Nasjonal Transportplan. Prioriteringer står fortsatt, men vi har plukket ut noen prosjekter som er klare for å komme i gang utover året og på nyåret. Herunder E10 Hålogalandsvegen, Narviktunnelen og terminaltiltak på Ofotbanen, som er mer gryteklare enn andre og som vi vil anbefale å få igangsatt så snart som mulig, sier Haaland.

I pressemeldingen skriver NHO at utsiktene for konsekvensene av koronakrisen er dystre.

– Det vil bli verre enn finanskrisen og krakkene i kjølvannet av Jappetiden. Vi må tilbake til depresjonen på 30-tallet for å finne dystrere utsikter. Derfor må vi gjøre alt vi kan for møte det med kraftfulle tiltak som ruster oss for fremtiden.

– Å rulle ut prosjekter i bygg- og anlegg er et virkemiddel som har vist seg svært virkningsfullt ved tidligere kriser. Effekten ved å igangsette gryteklare infrastrukturprosjekter er som et kinderegg med løsninger på problemene vi står i og overfor. For det første gir det arbeidsplasser- og verdiskaping i bygg- og anleggsnæringen nå. For det andre gir det etterspørsel etter varer og tjenester fra andre næringer. For det tredje får vi gjennomført prosjekter som vil legge grunnlaget for omstillingen av landet, arbeidsplassene, verdiskapingen og velferden vi skal leve av i tiårene som kommer, sier Bjarmann-Simonsen.

– Nord-Norge har det verden trenger

NHO Nordland er opptatt av at dette ikke bare er en «quick fix» i koronatider, men også en del av en langsiktig plan for landsdelen og landet.

– Nord-Norge har det verden trenger for å lykkes med det grønne skifte, og vi kan skape verdiene som kan bygge og trygge velferden i landet vårt, i fremtiden. Vi må imidlertid ikke miste forutsetningene for å kunne bidra med vårt til det nasjonale fellesskapet. Vi må derfor sørge for å holde hjulene i gang gjennom krisen, og samtidig bygge grunnlaget for fremtidig vekst, sier Bjarmann-Simonsen

Kommentarer til denne saken