Gå til sidens hovedinnhold

– Nok nå, Daniel!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter å ha lest ditt leserinnlegg på nett 25. mars var jeg egentlig ganske målløs. Det er ikke ofte jeg blir det! I Fremover 23. mars understreker du flere ganger at du ikke tar et oppgjør med læstadianerne. At du ikke gir dem skylden for terroristens handlinger. Men det er jo akkurat det du gjør. I tillegg går du i siste innlegg langt i å legge skylden på forsamlingen og predikantene for «Tysfjord-saken». For meg ser denne saken nå mer og mer ut som et bittert og hatefullt oppgjør som absolutt ikke har noe i media å gjøre. Jeg skjønner heller ikke hva du vil oppnå (for det sier du egentlig ingenting om).

Og nei, jeg prøver ikke å legge lokk på det du sier. Jeg bagatelliserer ikke din historie eller opplevelsene til de som har forlatt menigheten. For dere er dette høyst reelt. Men en sak har alltid minst to sider. Jeg har også full forståelse for at det er vanskelig for deg som homofil å være i forsamlingen. Jeg har i mange år kjempet for homofiles rettigheter i kirken og samfunnet, og vet det er vanskelig å være homofil i konservative menigheter. På dette punktet er vi enig og her kan ennå mye gjøres. Jeg har også mange ganger diskutert teologi og kirke i media. Men ikke på den måten du gjør det nå. Med beskyldninger om radikalisering / hat og en stigmatisering som går ut over en hel menighet/ kirke. Her kunne du blant annet gått mot de enkelte predikanter og ikke menigheten. Har du forresten tatt opp sakene med de aktuelle predikantene? Her er dialog viktig. Kanskje spesielt med de man er uenig med. Du kommer med mange beskyldninger og uttalelser som verken bekreftes av andre, eller som menigheten kjenner seg igjen i. Har du tenkt tanken at det kanskje er du som har tolket budskapet deres feil? Er det noe i ditt liv eller din bakgrunn som gjør at du reagerer så sterkt?

Jeg er som sagt selv ikke læstadianer, men har mange venner i forsamlingen. Jeg vet at mange tar seg nær av disse beskyldningene. Mange er lei seg for de harde ordene. De aller fleste kjenner seg ikke igjen i det du påstår. De prøver så godt de kan å leve etter Guds ord og har ikke gjort noen noe vondt. Og har du tenkt på hvordan læstadianske barn opplever dine beskyldninger? Er det rett at de skal måtte forsvare seg ovenfor anklager om terror og overgrep? Det er faktisk slik at også barna plukker opp det som diskuteres i media. Din måte å angripe forsamlingen på i media skaper dessuten større avstand og åpner opp for nettrollene i kommentarfeltene. Hadde du ønsket forsamlingens beste hadde du valgt en annen måte.

Særlig grovt blir det når du påstår at forsamlingen bruker bibelen for å fortie overgrep mot barn. Hvis du har bevis eller mistanker om dette skal du gå til Politiet og ikke media. Dette handler ikke om trosfrihet, men brudd på straffeloven. Vi skal alle sammen, enten vi er kirke, læstadianere eller humanister arbeide mot overgrep. Her har kirken, inkl. læstadianerne, gjort mye de siste årene.

Læstadianerne er langt fra feilfri og jeg er ikke enig med dem i alt. Jeg har også noen ganger i møte med predikantene tenkt; «slik ville ikke jeg sagt det» eller «dette er jeg ikke enig i», men det er langt derfra til å spre fremmedfrykt og hat. Jeg mener bestemt at Skjevik-Aasberg drar det altfor langt når han snakker i store bokstaver om «ødelagte liv» og at «noen måtte si fra før det er for seint». Når han drar det så langt at de som omtales ikke kjenner seg igjen får han heller ingen konstruktiv debatt eller endringer. Jeg skjønner derfor godt at forsamlingen ikke svarer.

Til slutt; Som jeg skrev i mitt forrige innlegg er også læstadianismen i utvikling. Nye predikanter erstatter de gamle, noe som igjen fører til nye måter å ordlegge seg på. Jeg er likevel sikker på at Læstadianerne ikke vil endre sin teologi eller slutte å lese fra Læstadius skrifter (som vi skal huske er fra en annen tid, bruker et annet språk og er holdt i en annen kontekst enn vår). Så lenge de selv ønsker må de få lov til å beholde sin identitet som en konservativ, luthersk menighet.

Les også

– Et svært uheldig oppslag

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken