Derfor gikk strømmen over store deler av Nord-Norge

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Sårbar strømforsyning til Nord-Norge, en kraftledning ute av spill og feil i en transformator skapte det største strømbruddet i nord på 25 år, skriver Nordlys.

Over 70.000 Troms Kraft-kunder ble strømløse onsdag ettermiddag og kveld som følge av det massive strømbruddet.

Trolig ble godt over 100.000 husstander og arbeidsplasser rammet av det som trolig er det største strømbruddet i Nord-Norge på 25 år.

Klokken 15.15 gikk hele landsdelen i svart. Sent torsdag kveld tror Statsnett at de har funnet svaret på hvordan dette kunne skje, og hvorfor strømbruddet ble så omfattende.

Sårbare linjer til nord

Irene Meldal, kommunikasjonssjef i Statnett, forteller at strømnettet fra Sør-Norge nord for Trondheim er kjent for å være sårbart.

- Det er et nett som er sårbart for feil, i likhet med en del andre områder i Norge. Det er årsaken til at vi nå bygger nye kraftledninger fra Ofoten til Balsfjord og videre nordover mot Finnmark, sier hun.

Da det sårbare strømnettet ble utsatt for to sammenfallende hendelser, brøt det sammen.

- Først gikk det brudd i en ledning mellom Sildvik og Kvandal. Deretter oppsto det en feil i en stor transformatorstasjon i Ofoten. Strømbruddet skyldes altså en kombinasjon av disse hendelsene. Vi er ikke sikre nå, men hendelsene kan ha blitt utløst av uværet i Nord-Norge, sier Meldal til Nordlys torsdag kveld.

Følgefeil utover kvelden

Rett før klokken 20 ble transformatorfeilen ordnet. Til tross for at ledningen mellom Sildvik og Kvandal ennå er nede, er strømforsyningen til Nord-Norge tilbake.

- Strømbruddet slo ut elektrisitet for 1000 megawatt, men vi vet ikke hvor mange husstander som ble rammet. Dette er en hendelse vi vil analysere grundig i etterkant, slik vi alltid gjør etter større strømbrudd, sier Meldal til Nordlys.

Lena Glosemeyer Fangel, kommunikassjonssjef i Troms Kraft, forteller at 70.000 husstander ble rammet i 15 kommuner i Troms.

I 21.30-tiden torsdag kveld skal de aller fleste ha fått strømmen tilbake.

- I vårt område er det fortsatt noen strømbrudd i noen områder av Tromsø. Dette er feil som har oppstått som følge av det store strømbruddet, og vi kan ikke utelukke at det vil oppstå ytterligere følgefeil utover kvelden og natten, sier Fangel.

I etterkant av strømbruddet torsdag var det spørsmål om noen av de kommunale byggene i Tromsø kommune måtte stenges for bruk fredag. Det var blant annet usikkerhet rundt oppvarming og ventilasjon som var problemet.

Alle skoler, barnehager og helsebygg i normal drift

Fredag morgen kan kommunikasjonssjef i Tromsø kommune Pål Jakobsen fortelle at ingen kommunale bygg vil være stengt som følge av strømbruddet, skriver Nordlys.

- Vi har vært på alle skoler, barnehager og helsebygg. Vi har sjekket både fysisk og gjennom vår digitale overvåkning, og alt ser bra ut. Ting har fungert og fungerer som normalt, sier Jakobsen.

- Kan dette forandre seg i løpet av dagen?

- Teoretisk kan det jo alltid det, men det er ingenting som tyder på det per nå. Et strømbrudd kan naturligvis gjøre noe med teknikken. Men det er altså i første rekke varme- og ventilasjonsanlegg vi har kontrollert. Ting som har med innemiljø å gjøre. Og alt her ser bra ut. Så kan det hende at det er noe mad andre tekniske installasjoner, men det skal vi i så fall finne ut av, sier Jakobsen.

Artikkeltags