Politikernes farlige spill om universitetet i nord

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nord universitet sin historie er gjennomsyret av kamp for å bli bedre. Høgskolen i Bodø jobbet steinhardt i over ti år for å bli kvalifisert til å bli universitet. Lokalt næringsliv så at det ble jobbet godt og støttet opp med over hundre millioner kroner. Samtidig gjorde de rød/grønne ved SV-statsråd Djupedal et viktig arbeid for å analysere norsk høyere utdanning og gi råd om forbedringer. Det ga NOU 2008:3

Den meldingen viste at høgskolene på Nesna og Nord-Trøndelag hadde størst behov for kvalitetsheving. Oppfølgingen av NOU 2008:3 medførte mange sammenslåinger innen høyere utdanning. For høgskolen i Bodø ble det som kjent sammenslåing med nettopp Nesna og Nord-Trøndelag.

Nord universitet fikk altså en av de mest krevende oppgavene innenfor norsk høyere utdanning. Man trengte flere forskere og flere publikasjoner – enkelt sagt. De forslag rektor har kommet med, må sees i lys av arbeidet med å heve kvaliteten.

I praksis driver flere av fylkets politikere trenering av universitetets kvalitetsarbeid. De forholder seg heller til populistiske formuleringer med utgangspunkt i lokalisering, i visshet om at da er det lettere å nå fram til den jevne kvinne og mann.

Det er nokså absurd når man vil gi inntrykk av at nordnorsk lærerutdanning henger på at Nesna fortsetter som studiested. Ifølge det troverdige nettstedet khrono er det nå 21 campusbaserte studenter på Nesna hvorav 12 er på friluftsliv.

Den stadige hamringen fra politikerne på Nord universitet og spesielt rektor, gjør absolutt ikke godt for universitetet. Det er i alle fall ikke måten å lokke studenter til å studere der. Og den stadige insinueringen fra politikerne om «dårlig ledelse» er heller ikke egnet til å lokke forskere til å søke jobb der. Ikke minst er det trist å se hvordan fylkesrådsleder Norvoll turer fram i saken.

Opposisjonspolitikerne ønsker selvsagt ikke å rasere universitetet, men de bruker universitetets indre arbeid i et forsøk på å piske regjeringen.

Dette spillet de driver er i alle fall ikke heldig for universitetet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken