1400 takket nei til studieplass på dette universitetet

Pr. i dag er det 230 ledige plasser på 21 studier ved Nord universitet. Arkivfoto.

Pr. i dag er det 230 ledige plasser på 21 studier ved Nord universitet. Arkivfoto.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

På sykepleie er det lange ventelister, mens det er 99 ledige plasser på lærerutdanninga for 1. til 7. trinn ved Nord universitet.

DEL

– At ca. 1400 som har fått tilbud om studieplass, har takket nei, er på linje med det vi opplevde i fjor. Det er en bevegelig masse. Søknadsfristen er 15. april, og etter det kan mye ha forandret seg i folks planer. Allerede i dag går det ut en ny runde med tilbud, sier Hanne Solheim Hansen, prorektor for utdanning og studie til Avisa Nordland.

Ingen lærerboom

På grunnskolelærerutdanninga for 1. til 7. trinn er det 160 studieplasser i Bodø og Levanger, samt på et samlingsbasert tilbud. Bare 61 søkere har så langt takket ja. Dette til tross for en fersk statlig gavepakke for å lokke flere til læreryrket.

– Dette er nok et langsiktig arbeid, tiltakene virker ikke med én gang. I tillegg til de nasjonale virkemidlene, er vi i gang med å lage en regional tiltakspakke, men er ikke kommet så langt i det arbeidet ennå. Hvis noen for få år siden hadde sagt til meg at sykepleien skulle bli så populær, hadde jeg vel ikke trodd det. Så vi vet ikke hvordan det kan se ut for lærerutdanningen om noen år, sier Solheim Hansen.

Helse er populært

Sykepleieutdanningen er blant de mest populære. Det er til denne utdanningen det er lengst venteliste ved Nord universitet. Også dyrepleiestudiet er spesielt ettertraktet.

I tillegg til grunnskolelærer 1–7 befinner journalistikk seg i andre enden av skalaen. Til de 40 studieplassene var det bare 23 førsteprioritetssøkere. Universitetet bestemte seg i vår for å opprettholde studiet, og nå har 28  takket ja til studieplass.

21 med ledige plasser

Til sammen er det 88 studier ved Nord universitet. På 21 av dem er det fortsatt mulig å søke plass. Totalt er det 230 ledige plasser på de 21 studiene, opplyser universitetet. Det er historie og lærerutdanningene som har flest ledige plasser.

Ifølge Hanne Solheim Hansen blir også studietilbudene med lav oppslutning opprettholdt.

– Når vi først har gitt tilbudet, skal det utrolig mye til for at de ikke kommer i gang. Da må det hende noe helt eksepsjonelt, sier hun.

Fakta:

Det er 3000 studieplasser på 88 studier ved Nord universitet i Samordna opptak høsten 2017.

Universitetet fikk 5300 førsteprioritetssøkere.

4300 fikk tilbud i hovedopptaket.

Pr. 27. juli har 2914 takket ja.

Artikkeltags