Jubler for knallmåling i Nordland – hver fjerde nordlending vil stemme på Sp: – Tallene er utrolig bra, men kommer ikke helt uventet

Kjempetall: Britt Kristoffersen (t.v.) og Hanne Sofie Jenssen mener svært gode meningmålinger gjør at Senterpartiet kan bli et tydelig sentrumsalternativ i norsk politikk.

Kjempetall: Britt Kristoffersen (t.v.) og Hanne Sofie Jenssen mener svært gode meningmålinger gjør at Senterpartiet kan bli et tydelig sentrumsalternativ i norsk politikk. Foto:

Senterpartiet kan juble over knallbra tall i en meningsmåling som Amedia-avisene i Nordland og NRK Nordland har foretatt.

DEL

[Avisa Nordland] Tallene viser at dersom det var kommunevalg nå, vil 25 prosent, eller hver fjerde velger i Nordland, stemt på partiet.

Blant dem som jubler over meningsmålingene er Senterpartiets ordførerkandidat i Hamarøy, Britt Kristoffersen (38) og Sp-velger Hanne Sofie Jenssen (31).

– Tallene er utrolig bra, men kommer ikke helt uventet. Dette er en utvikling vi har sett over noen år. Ved stortingsvalget i 2017 fikk Senterpartiet inn to representanter fra Nordland, mens vi i 2013 kun fikk inn én, på utjevningsmandat. Vi er med andre ord inne på en stigende trend. Det tror jeg helt soleklart skyldes at vi er den tydeligste stemmen mot regjeringens sentraliseringspolitikk. Vi snakker et språk som folk forstår og vi snakker om de sakene som berører folk som bor i distriktene, sier Britt Kristoffersen til Avisa Nordland.

Teksten fortsetter under bildet.

Sentraliseringspolitikk

38-åringen, som til daglig jobber som regnskapsfører, mener det er flere årsaker til at Senterpartiet ser ut til å kunne bli den store vinneren ved valget i september. Kristoffersen trekker fram sentraliseringspolitikk, regionreformen, politireformen, nedbygging av forsvar og beredskap, inkludert nedleggelse av flybasen på Andøya, nedleggelsen av lærerutdanningen på Nesna og nedbygging av sykehus/fødetilbud som noen av mange eksempler på saker som regjeringen har gjennomført og som berører Nord-Norge på en svært negativ måte.

Kristoffersen mener også at Senterpartiet øker oppslutningen sin fordi partiet har høy troverdighet.

– Hvem tar Senterpartiet velgere fra?

– Jeg tror det er litt over hele fjøla, blant annet fra Arbeiderpartiet og Høyre. Arbeiderpartiet er ganske lik Høyre i mange saker og har stemt sammen med dem i en rekke tilfeller. Nå skjønner partiet kanskje at det er tid for å endre kurs, smiler Kristoffersen.

Ikke veldig overrasket

Hanne Sofie Jenssen er også veldig glad for de nesten elleville meningsmålingene Senterpartiet opplever om dagen.

– Det er kanskje litt lite ydmykt å si at tallene egentlig ikke overrasket meg så veldig mye. Jeg føler at tallene samsvarer med den trenden vi ser på nasjonal basis, sier hun.

Hanne Sofie Jenssen kommer opprinnelig fra Narvik, har bodd ti år sørpå, men flyttet til Hamarøy for noen måneder siden. Hun er utdannet styrmann og ridelærer og holder nå på å ta en agronomutdanning. Hun og mannen driver med kjøttproduksjon på Haukås, men har begge heltidsjobber utenom gårdsdriften. Jenssen jobber med maritim forsikring, mens mannen jobber i Hurtigruten AS.

– Jeg har stemt på Senterpartiet de siste fem-seks årene. Det har jeg gjort fordi det virker som om de som sitter med makten i Oslo synes å ha distansert seg fullstendig fra det faktum at det bor folk over hele landet. Det har skapt en følelse av avmakt mange steder, sier Jenssen.

Også et byparti

Britt Kristoffersen gleder seg over at det ikke bare er i distriktene at Senterpartiet øker oppslutningen. Det samme er tilfelle i byene.

– Selv i Oslo ligger det an til at vi vil klare å få noen inn i bystyret. Det er ganske godt gjort, men forklaringen er at vi også er et byparti. Vi har en politikk som også berører folk som bor i byene. Vi er et parti som har meninger om alle ting og som ser samfunnet i en helhetlig sammenheng. Vi er opptatt av å ta hele landet i bruk og å bli selvforsynt på en del områder, sier Kristoffersen.

Et tydelig alternativ

Hanne Sofie Jenssen mener den markante framgangen Senterpartiet nå har, øker mulighetene for å bli hørt og for å få økt gjennomslag for sin politikk.

– Distriktene får en sterkere stemme i forhold til sentrale myndigheter. Jeg håper det vil være mulig å snu den sentraliseringsiveren som den sittende regjeringen står for og at det vil være mulig å gjøre noe i forhold til de behovene distriktene har både når det gjelder helse, samferdsel og ikke minst matberedskap, sier hun.

Britt Kristoffersen er enig. Hun ser for seg at økt velgeroppslutning kan medføre at Senterpartiet ikke lenger trenger å nøye seg med en posisjon som støttespiller for andre og større partier.

– Med den veksten vi nå opplever, kan vi bli et tydelig alternativ i sentrum av norsk politikk, mener hun.

Vil ikke spå

Britt Kristoffersen vil ikke spekulere i om de gode meningsmålingene tilsier at Hamarøy blir en av mange Nordlands-kommuner som vil få ordfører fra Senterpartiet etter kommunevalget i september.

– Vi får veldig mange gode tilbakemeldinger når vi står på stand, men nå som vi skal danne en ny kommune sammen med Tysfjords vestside fra 2020, er det vanskelig å spå noe om utfallet, sier Britt Kristoffersen.

Hun står også på 16. plass på fylkestingslisten til Sp.

– Dersom valget går så godt som vi håper, kan jeg få en plass på varamannslisten og få møte der av og til, håper hun på en dag der meningsmålingene går rett til værs.

– Har tro på Sp-politikk

Senterpartiets førstekandidat til fylkestingsvalget, Svein Eggesvik, opplever at partiet rir på en medgangsbølge inn mot valget.

– Det virker som om folk har tro på Sp-politikken. Både når det gjelder å ha tjenester nært folk, forsvarspolitikk, politireformen og nedleggelsen av høgskolen på Nesna – der har vi vært tydelige på alternativet.

God partileder

Han er også strålende fornøyd med at partiet er større enn Ap – og medgir at den nasjonale medvinden Sp seiler i spiller inn.

– Vi har en veldig god partileder i Trygve Slagsvold Vedum. Men også lokalt tror jeg vi blir sett på som et godt alternativ.

Eggesvik understreker at måling og valg er to forskjellige ting, men:

– Jeg har en følelse av at vi er på stigende kurve. Det jobbes veldig godt.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) er ikke overrasket over utviklingen.

– Det er en voksende tillitskrise mellom nord og sør. Vårt problem er at vi ikke har vært tydelige nok og blir tatt til inntekt for den samme tillitskrisen som regjeringen står for, mener han.

For sene med å reagere

Norvoll mener politireformen er et godt eksempel.

Tomas Norvoll (Ap), fylkesrådsleder i Nordland. Foran Nordlandsekspressen.

Tomas Norvoll (Ap), fylkesrådsleder i Nordland. Foran Nordlandsekspressen. Foto:

– Ap støttet prinsippene bak reformen, men i oppfølgingen av den har vi fått en hel rekke uheldige utfall. Der har vi reagert for sent. Det er ikke tvil om at det ville sett annerledes ut med en annen regjering.

Nå handler alt om å sikre en sterk innspurt fram mot valgdagen.

– Vi må tydeliggjøre at Ap er alternativet, motmakten, til den sentraliserende politikken regjeringen fører. Det er himmelvid forskjell på næringspolitikken vår og regjeringens, for eksempel.

Alt er ikke helsvart for Norvoll & co., dog.

– Det interessante er at det er en venstredreining i norsk politikk. Det borger for gode, lokale løsninger.

Artikkeltags