Gå til sidens hovedinnhold

Nordland er nest best i landet på refleksbruk, men fortsatt er det seks av ti som ikke bruker refleks

Artikkelen er over 3 år gammel

Det viser den årlige reflekstellingen til Trygg Trafikk som ble gjennomført i november og desember.

Trygg trafikk har i høst gjennomført 24.000 tellinger av refleksbruk i alle norske fylker, med over 1000 tellinger i hvert fylke.

Til tross for en liten bedring år etter år, er det fortsatt seks av ti nordmenn som dropper refleksen. Tallene for 2017 viser at andelen nordmenn som bruker refleks i mørket nå er oppe i 40 prosent. Dette er en liten oppgang fra 2016 da refleksbruken var på 39 prosent.

– De siste årene har refleksbruken økt sakte, men sikkert. Men når kun fire av ti bruker refleks i mørket, så viser dette dessverre at det fortsatt er langt igjen, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen.

Den årlige reflekstellingen innebærer at Trygg Trafikk har vært ute i alle landets fylker og fysisk telt faktisk refleksbruk blant nordmenn. Hele 24.000 tellinger har blitt gjennomført.

Kartleggingen er gjennomført i samarbeid med Ipsos MMI og er den eneste av sitt slag her til lands.

– Å ferdes i mørket uten refleks betyr i praksis å velge å være usynlig i stedet for synlig i møte med biltrafikk. Refleks er faktisk den eneste måten for fotgjengere å gjøre seg synlig i mørket, påpeker Årøen.

Det er i sentrumsgater refleksbruken er aller dårligst. Bare 33 prosent av alle nordmenn bruker refleks i bygatene, mens 47 prosent bruker det langs landeveien.

Trygg Trafikk advarer folk mot å tro at de automatisk er synlige i opplyste bygater.

– Du trenger refleks også i sentrum. Lys fra butikker og kjøretøy tar så mye oppmerksomhet at du som fotgjenger i praksis blir nærmest usynlig uten refleks, forklarer Ann-Kathrin Årøen.

Sogn og Fjordane er det fylket hvor flest – 54 prosent – bruker refleks. Også Nordland, Østfold og Hedmark kommer godt ut med henholdsvis 52, 51 og 50 prosent.

Oslo skiller seg ut som dårligst i klassen med bare 29 prosent sammen med Aust-Agder med 30 prosent.

Kommentarer til denne saken