Politiet: Har fått flere tips om siktet samfunnstopp

ETTERFORSKER: Politiet fortsetter sin etterforskning av den sedelighetssiktede samfunnstoppen fra Troms. Her er politiinspektør Elin Norgård Strand (til venstre) og politistasjonssjef Anita Hermandsen på en pressekonferanse torsdag kveld.

ETTERFORSKER: Politiet fortsetter sin etterforskning av den sedelighetssiktede samfunnstoppen fra Troms. Her er politiinspektør Elin Norgård Strand (til venstre) og politistasjonssjef Anita Hermandsen på en pressekonferanse torsdag kveld. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere personer har meldt seg til politiet med det de mener er interessante opplysninger om den sedelighetssiktede samfunnstoppen fra Troms.

DEL

Politiinspektør Elin Norgård Strand bekrefter at politiet har fått inn flere tips om mannen i etterkant av pressekonferansen torsdag kveld.

- Jeg kan ikke gå ut med et nøyaktig antall, men flere personer har kontaktet oss. Vi tar imot opplysningene, vurderer dem og ser om det er naturlig å ta vitneavhør på et senere tidspunkt, sier Strand.

Uidentifiserte personer

Politiet utvidet og endret denne uken siktelsen mot Troms-mannen. Helt konkret er han siktet for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengiget- eller tillitsforhold (se faktaboks i bunnen av artikkelen). Strand bekrefter overfor Nordlys at politiet mener at det straffbare forholdet skal ha skjedd mens fornærmede var under 18, men over 16 år.

Videre mistenker politiet at det er flere, foreløpig uidentifiserte fornærmede i saken. Etter det Nordlys får opplyst, knytter dette seg til bekymringsmeldingen fra Bufetat som ble omtalt i etterkant av fengslingsmøtet torsdag. Forholdene skal gå så langt tilbake som til år 2000.

Mannens forsvarer, advokat Ulf E. Hansen, kalte opplysningene for «løselige påstander» og «nærmest på ryktestadiet». Hans klient nekter straffskyld og stiller seg helt uforstående til siktelsen.

Politiet om sedelighetssak mot samfunnstopp: Kan ha pågått i 17 år

Anke ikke avgjort

I forbindelse med fengslingsmøtet fikk ikke politiet rettens medhold i at det er skjellig grunn til mistanke på dette punktet. Fredag ettermiddag har heller ikke politiet noe mer håndfast å komme med.

- Vi jobber kontinuerlig med dette, men vi har ikke noe mer konkret å si om det nå. De er ennå uidentifiserte, sier Strand.

Torsdag ble likevel mannen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll. Årsaken er at retten mener det foreligger bevisforspillelse, selv om de foreløpig ikke fester lit til politiets teori om flere fornærmede. Mannen har anket avgjørelsen, men fredag ettermiddag hadde Hålogaland lagmannsrett foreløpig ikke tatt stilling til spørsmålet. Det er ventet at det skjer mandag.

Var i ledende stilling

I mellomtiden fortsetter politet med vitneavhørene og gjennomgang av beslag som er gjort i saken. Det er ikke planlagt nye avhør av siktede med det første, forteller Strand.

- Vi gjennomførte et langt avhør på onsdag, og har hatt oppfølgingsspørsmål også i dag, sier politiinspektøren.

- Er politiets oppfatning at mistanken mot mannen er styrket?

- Det kan jeg ikke kommentere.

Nordlys kjenner til at forholdene mannen er siktet for å begått overfor den navngitte fornærmede, skal ha skjedd mens han var i en ledende stilling. Så langt er politiet tilbakeholdne med opplysninger om dette, utover at de bekrefter at det skal ha pågått over tid. Derfor omfatter siktelsen mot ham både gammel og ny straffelov, der sistnevnte trådte i kraft 1. oktober 2015.

- Det er naturlig for oss å undersøke de miljøer der vi kjenner til at siktede har hatt kontakter og beveget seg i, sier Strand.

Politiet: Anmeldt og avhørt tidligere om lignende forhold 

Bistand fra Kripos

Videre vurderer politiet å gjenoppta etterforskningen av en anmeldelse mot siktede for samme type forhold tilbake i desember 2015. Han ble avhørt i den forbindelse og det ble også gjort beslag. Saken ble henlagt på bevisets stilling i september 2016.

Politiet mener å ha kontroll på fornærmede fra den gangen, men har foreløpig ikke avhørt vedkommende.

- Vi har ikke hatt så mye tid til å vurderer det. Det har ikke vært førsteprioritet, sier Strand.

Kripos bekrefter fredag at de sende to personer til Tromsø mandag etter anmodning fra Troms politidistrikt.

- Vi skal bistå med etterforskningsledelse og avhørskompetanse, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Due i Kripos.

- Er det for å bistå avhør av siktede, vitner eller fornærmede?

- Det er spørsmål som lokalt politi må svare på, sier Due.

Saken fortsetter under bildet.

FENGSLING: Forsvarer Ulf E. Hansen hilser på politiadvokat Gøril Lund i Nord-Troms tingrett torsdag ettermiddag.

FENGSLING: Forsvarer Ulf E. Hansen hilser på politiadvokat Gøril Lund i Nord-Troms tingrett torsdag ettermiddag. Foto:

Han forteller at Kripos sender en etterforskningsleder og en etterforsker nordover.

- Hvor lenge skal de være i Tromsø?

- Det er ikke klart ennå.

- Skal Kripos også bistå i forbindelse med analyser av innsamlede data?

- Ikke som jeg er kjent med. I første omgang er det etterforskningsledelse og avhørskompetanse, sier Due.

Advokat: Utvider siktelse mot samfunnstopp

  Samfunnstopp siktet: Politiet gjenopptar 2016-etterforskning

Klausulerte dokumenter

Mannens forsvarer forteller at det er relativt mange klausulerte dokumenter i denne saken. Det er dokumenter som han har fått innsyn i, men som han ikke kan videreformidle innholdet av til sin klient.

- Det er ikke uvanlig at dokumenter er klausulerte. Politiet vil alltid prøve å holde kortene tett. De er forsiktige for ikke å ødelegge egen etterforskning. Nå kan det se ut som om politiet i denne saken kan ha klausulert flere dokumenter enn strengt tatt nødvendig, men det klarer vi å leve greit med, sier Ulf E. Hansen.

Elin Norgård Strand har følgende forklaring på hvorfor politiet holder kortene tette til brystet:

- Det skyldes hovedsakelig at vi ønsker at siktede skal forklare seg uten å kjenne til opplysninger i saken.

Profilert samfunnstopp fra Troms varetektsfengslet

Artikkeltags