Ble feilbehandlet hos tannlegen. Fikk erstatning i millionklassen

De siste ti årene har Norsk pasientskadeerstatning utbetalt 81 millioner kroner i erstatning etter besøk hos privatpraktiserende tannleger.

DEL

– Vi går alle til tannlegen med jevne mellomrom, og nesten alltid får vi den behandlingen vi trenger. Men en sjelden gang blir behandlingen dårlig utført, og kan til og med gi pasienten en skade, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk pasientskadeerstatning (NPE) ifølge en pressemelding.

Fra 2009–2018 har 1056 pasienter fått erstatning etter feilbehandling hos privatpraktiserende tannleger.

I Nordland fikk 45 av 112 personer medhold og 3,1 millioner i erstatning. I Troms fikk 28 av 61 personer medhold hos NPE og 2,1 millioner i erstatning.

Les også: Bodil gir seg etter 44 år: – Jeg må ta av meg hatten for at hun har klart å stå i denne jobben i 44 år

Rot- og brobehandling

Skadene skjer etter forskjellige former for behandling. Ifølge NPE skjer de fleste etter kroneterapi og brobehandling. Erstatningene som utbetales ligger oftest på mellom 5000–40.000 kroner.

– Heldigvis er det slik at de fleste tilfellene gjelder skader som kan rettes opp med riktig behandling. Det er bra at erstatningsordningen hjelper disse pasientene, sier Jørstad i følge pressemeldingen.Manglende dokumentasjon

Årsaken til at pasientene vil ha erstatning, er ifølge NPE at tannbehandlingen ikke har vært utført godt nok.

– I sakene med mangelfull journalføring kan det være vanskelig for oss å vite hva slags behandling pasienten har fått og hvordan den har vært utført. På bakgrunn av den tvilen som oppstår, får erstatningssøkerne i disse sakene vanligvis erstatning fra NPE, selv om det kan være usikkert om behandlingen har vært riktig eller ikke, sier Jørstad videre.

Jørstad understreker at NPE ser en positiv utvikling i journaliføringen i sakene. Dessuten er mangelfull journalbruk og manglende dokumentasjon et problem i nesten ti prosent av tannlegesakene som får medhold hos NPE.

Fakta om privat helsetjeneste i pasientskadeordningen

  • Siden 2009 har pasienter kunnet søke om erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) også for behandling i privat helsetjeneste.
  • På disse ti årene har NPE mottatt totalt 5518 saker som gjelder behandling i privat helsetjeneste.
  • Sakene fra privat helsetjeneste utgjør 13 prosent av alle sakene NPE behandler.
  • 58 prosent av sakene fra privat helsetjeneste dreier seg om tannbehandling.

(Kilde: Norsk pasientskadeerstatning)

Artikkeltags