Gå til sidens hovedinnhold

NVE og nye vindturbiner i Narvikfjellene

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft har Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) etter en lang og grundig prosess pekt på 13 områder i landet som de vurderer som egnet for ny, landbasert vindkraft. Narvikregionen er ikke på denne lista. Dette mener jeg er helt riktig, av mange grunner.

Hovedgrunnen for mitt syn er at Narvik kommune er en av de kommunene i landet som har ofret mest natur for å produsere grønn kraft til fellesskapet. Alle de større vassdragene våre er for lengst lagt i rør, og vi har et stort kraftoverskudd i regionen, mer enn nok nok til for eksempel en eventuell batterifabrikk.

Vi har noen flekker med noenlunde urørt natur igjen her i regionen, og de skylder vi fremtidige generasjoner – og oss selv – å ta vare på. Villmarkspreget natur er et knapphetsgode og en ressurs som bare vil bli mer og mer verd.

Forøvrig: NVE gir Narvikområdet tre av seks poeng når det gjelder produksjonsegnethet. Under middels, altså. Så det er ikke slik at våre områder har særlig gode forutsetninger for produksjon av landbasert vindkraft.

Narvik er en stor hytteby, og det er også som mange oppgir at den fantastiske naturen i kommunen er den viktigste årsaken til at de velger å bo her. Mange husker sikkert hvor smertefull prosessen rundt trinn to i Nygårdsfjellet vindpark var. Der var det altså snakk om en relativt beskjeden utvidelse i et område som allerede var svært preget av inngrep.

Dersom vi skulle få en stor vindkraftsutbygging i et villmarkspreget naturområde i Narvik, for eksempel på Haugfjell, ville det nok bli betydelig mer bråk. La oss se for oss 60-70 gigantiske vindturbiner, med tilhørende massive inngrep og nedbygging av natur, visuell forurensning og støy, alt dette i nærheten av et hytteområde. Da snakker vi nok fort sivil ulydighet, er jeg redd.

Landbasert vindkraft krever offentlige subsidier for å være lønnsomt. Vi ser at flere av trønderkommunene som tidligere har sagt ja til vindkraft nå ombestemmer seg. Prisen, i form av massive naturinngrep, blir for høy.
Hvis Narvik kommune ber NVE om å legge til rette for flere landbaserte vindkraftutbygginger i vår region, så går vi baklengs inn i fremtida.

Kommentarer til denne saken