Gå til sidens hovedinnhold

NVIO Ofoten markerer FN-dagen med et foredrag fra en pasifist

Artikkelen er over 2 år gammel

Onsdag skal Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) i Ofoten markere FN-dagen med et foredrag fra en veteran som tar avstand fra vold og krig.

Vietnam-veteran Wayne Gilchrist skal holde et foredrag som blir kalt «Ghosts of Vietnam and their children». Etter at han vendte hjem fra Vietnam ble han pasifist (et tankesett som på prinsipielt grunnlag tar avstand fra voldsanvendelse og krig, journ.anm.). Han skal fortelle sin historie til veteranene i Ofoten.

– Wayne har veldig sterke meninger om blant annet styret i USA, så foredraget kan bli veldig interessant. Vi har ikke lagt noen føringer så vi aner ikke hva som kommer. Men det er ikke første gang vi har han på besøk, så vi tror det blir veldig bra, sier Jan Klingenberg, leder for NVIO Ofoten.

Wayne Gilchrist var guide da NVIO Ofoten arrangerte en tur de kalte «I Jan Baalsruds fotspor», og som takk for turen ble Vietnam-veteranen invitert til å markere FN-dagen sammen med veteranene i Ofoten.

– Det ble unnfanget en idé om at vi kanskje kunne koble han sammen med markeringen og få til noe, og det klarte vi. Og vi er veldig takknemlig for at han stiller. FN-dagen er tross alt en av de viktigste dagene vi markerer fordi en del av misjonene som Norge har deltatt i har vært i regi av FN. Blant annet bidraget i Libanon, forteller Jan Klingenberg.

Alle som vil kan være med på foredraget.

– Jeg aner ikke hvor mange veteraner som dukker opp, men jeg håper vi blir en 14–15 stykker. Det hadde vært veldig stas, men det er ikke bare veteraner som kan komme på foredraget. De som ønsker kan komme. Auditoriet på Narvik krigsmuseum tar rundt 90 stykker, sier lederen.

Foredraget starter klokken 18.30.

Etter foredraget møtes alle veteranene som vil på Bella Napoli til middag.

Kommentarer til denne saken